petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
25.1.2005. 8:20:44
Klenovnička bolnica ne odustaje od programa obnove

Unatoč tome što je poslovodstvo Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu u Klenovniku nedavno neugodno iznenadila vijest da je Vlada RH donijela odluku kojom je u toj ustanovi obustavljena realizacija već ugovorenih projekata obnove bolničkih zgrada i infrastrukture vrijednih 14 milijuna kuna, klenovnička bolnica neće odustati od programa obnove. Podsjećamo, riječ je o odluci kojom je praktički poništen Sporazum o financiranju projekata adaptacije i dogradnje bolničkih zgrada što su ga predlani potpisala vodstva bivšeg Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije i četiriju bolnica varaždinskoga područja.

Njime je bilo utvrđeno da bolnice za svoje projekte podignu kredite na rok otplate od 15 godina koje bi resorno ministarstvo otplaćivalo s 35 posto novca, dok bi ostatak platile same ustanove, odnosno, Županija putem decentraliziranih sredstava.

Klenovnička je bolnica kandidirala tri projekta vrijedna 14 milijuna kuna koji bi joj riješili goruće probleme – obnovu dviju bolničkih zgrada (građenih još davne 1925., odnosno, 1927. godine), zatim, rekonstrukciju prilazne ceste bolnici koja je problematična osobito u zimskim mjesecima, te proširenje parkirališta i ugradnju pročistača bolničkih otpadnih voda (u bolnici sada postoji samo klasična septička jama bez biopročistača, što je za ustanovu takva tipa neprihvatljivo).

U sklopu obnove bolničkih zgrada (čija je statika narušena, pa u slučaju jačeg potresa prijeti njihovo urušavanje), planirala se iseliti sadašnja intenziva, koja je smještena u neadekvatnom starinskom vlažnom prizemnom prostoru te urediti novi odjel intenzivne njege s jedno i dvo-krevetnim sobama i 25 visokokomfornih ležajeva.

Prema računici, ministarstvo je te projekte trebalo otplaćivati anuitetima od samo 350.000 kuna godišnje, što se smatra da za državu nije značajnija svota. Nakon što je Vlada poništila Sporazum, bolnica se našla u nezavidnom položaju, to više što je, smatrajući da je potpisani Sporazum siguran, u izradu projekata već uložila oko 450.000 kuna. Dio je toga novca već plaćen a dio, oko 240.000 kuna, na naplatu dospijeva ove godine.

Ipak, bolnica neće odustati od svojih projekata obnove, što nam je potvrdio i ravnatelj dr. Andrija Golub:
- Da Vlada nije poništila Sporazum, naše projekte mogli smo dovršiti u godinu ili dvije. Pošto novca nema, ne preostaje nam drugo nego da gradimo i obnavljamo kroz idućih nekoliko godina, i to iz decentraliziranih sredstava što se na razini županije i resornog ministarstva osiguravaju za opremu i dodatna ulaganja na objektima – kaže dr. Golub.
Razmišljalo se, kaže, i o uzimanju hipotekarnog kredita na bolnicu, međutim, to ne bi išlo bez bankovnog jamstva Županije ili ministarstva, a to bi u sadašnjoj situaciji bilo teško realizirati.

Od ukupno 17,1 milijun kuna za zdravstvo što su za ovu godinu osigurana za sve četiri bolnice u Varaždinskoj županiji, Klenovnik će se morati zadovoljiti s 1,7 milijuna (1,44 milijuna za opremu i 556.000 za ulaganja na objektima). Potonju svotu bolnica će ove godine utrošiti na rekonstrukciju prilazne ceste i rasvjete, dok će svi drugi programi morati pričekati - bolja vremena.

Doznajemo također da u Varaždinskoj županiji i u bolnicama vlada veliko nezadovoljstvo visinom odobrenih decentraliziranih sredstava za zdravstvo od 17,1 milijun kuna (od ukupno traženih 28 milijuna), iz čega, obaviješteni smo, proizlazi 30 posto novca manje po bolničkom krevetu i 20 do 30 kuna manje po osiguraniku nego u nekim drugim županijama.

Iz istog izvora doznajemo da su bolnice s pravom ogorčene krnjim sredstvima, pri čemu najgore prolazi Opća bolnica u Varaždinu zbog obveze otplate kredita za ginekologiju, zbog čega će joj za opremu ostati samo nekoliko milijuna kuna. Dodijeljenim sredstvima raspodjele i svojim položajem nezadovoljne su i specijalne bolnice, jer su tretirane kao županijske unatoč tome što u stvarnosti imaju nacionalni karakter jer se u njima većinom liječe bolesnici iz cijele Hrvatske, pa bi i prioriteti trebali biti drukčiji.

Ljiljana Risek

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.