petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
16.2.2005. 9:51:57
Ministar poljoprivrede Petar Čobanković sa suradnicima u Ivancu i Klenovniku

U petak, 11. veljače, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković s pomoćnicima Krešom Filipovićem i Lukom Burilovićem posjetio je ivanečki kraj. Nakon razgledavanja proizvodnih pogona ''Industrije mesa'' u Ivancu, ministar se uputio u objekt ivanečke Poljoprivredne zadruge na Čardaku nedaleko od Klenovnika, te tu sudjelovao u radu proširenog sastanka Upravnog odbora Udruge ''Baby Beef'' iz Gudovca kod Bjelovara te predstavnika dijela poljoprivrednih zadruga i vodećih hrvatskih mesoprerađivača, među kojima su bili i članovi poslovodstva čakovečke ''Vajde'', koprivničke ''Danice'', zagrebačkog ''Agrokora'' i drugi. Glavne teme razgovora bile su problematika govedarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj s naglaskom na problematiku izvoza, te otkup domaće teladi i program ''Baby Beef''.

Goste su na početku sastanka pozdravili domaćini – direktor Poljoprivredne zadruge Stjepan Cerovečki i direktor ''Industrije mesa'' Dragutin Mostečak, upoznavši ih s podatkom da u međusobno povezanom sustavu zajedno posluju Poljoprivredna zadruga (koja ima 40 zadrugara i više od 200 kooperanata), Poljoprivredno poduzeće (vlasnik stoke koja se tovi u PZ i koja velikom većinom završava u klaonici IMI), zatim, ''Industrija mesa'' te Štedno-kreditna zadruga preko koje se obavljaju isplate kooperantima i zadrugarima.
 
U raspravi o problematici govedarske proizvodnje izneseni su alarmantni podaci: dok je prije 20 godina Hrvatska izvozila 20.000 tona junećega mesa, lani je na inozemno tržište izvezeno tek 586 tona junetine! U tome najveći udio ima ''Industrija mesa'' iz Ivanca koja na svojim linijama obradi 95 posto stoke namijenjene izvozu, odnosno, na talijansko tržište izveze oko 5000 junica, što je porazno usporedi li se s početkom 90-tih, kada se u Italiju godišnje izvozilo 30.000 komada. Većinu stoke IMI pribavlja od Poljoprivredne zadruge u Ivancu koja, kao najveći hrvatski proizvođač domaćeg simentalskog goveda, godišnje utovi oko 3000 junadi.

Simentalska telad, naglasili su sudionci sastanka, najbolja je i najkvalitetnija pasmina u Europi, a u Hrvatskoj ona se sustavno kolje. Zadnji je trenutak da se zajedničkom akcijom resornog ministarstva, te proizvođača stoke i mesnih industrija-prerađivača razrade poticajne mjere (stočari su uputili pohvale državnom poticaju od 600 kuna po teletu) kako bi ona završila u tovu, a ne na ''panju''. Potrebno je uvesti strogu zabranu klanja teladi i uvesti učinkovitu kontrolu kojom će se sankcionirati rad klaonica na crno koje jedine u poslu uzgoja stoke i prerade mesa bilježe enormne ekstraprofite.

Stočari su iznosili brojne podatke kojima su ilustrirali alarmantno stanje u govedarskoj proizvodnji, te naglasili da je s poticajnim mjerama trebalo krenuti ''još jučer''. Okosnica razgovora vrtjela se oko toga  - kako uzgoj teladi pomaknuti s mrtve točke, koje je mjere potrebno uvesti kako bi domaća telad završavala u organiziranom tovu, a ne u privatnim klaonicama na crno, kakav način plaćanja i kakve poticaje treba uvesti kako bi se kućanstva za to stimulirala, kako domaćinstva koja drže dvije do pet krava uvesti u tzv. program krava-tele i sl.

Za riječ su se javili i stočari koji tvrde da posluju na rubu rentabilnosti dok istodobno klaonice na crno ostvaruju iznimne ekstraprofite. Jedan stočar iz Nove Rače kazao je kako osobno poznaje klaoničara koji je na crno pobio 14.000 teladi, a takvih je mnogo. Stočari procjenjuju da se u Hrvatskoj na crno pokolje između 50.000 i 70.000 teladi na godinu, zbog čega državni proračun gubi oko milijardu kuna!
 
Nadalje, kao velik problem spomenut je i sve veći ulazak crvenog holštajna u pasminu domaćeg simentalca, što će utjecati na pad kvalitete simentalske pasmine.

Čobanković je izrazio je zadovoljstvo što su se prvi put sastali prerađivači i stočari koji ubuduće trebaju nastupati ne kao suprotstavljene strane, već kao blok koji ima isti interes, a obećao je i financijsku potporu provedbi projekta Udruge ''Baby Beef'' (riječ je o projektu u interesu razvoja govedarstva i povećanja proizvodnje goveđega mesa kojeg su zaključili Bjelovarsko-bilogorska županija, Agronomski fakultet i Udruga ''Baby Beef'', a koji je primjenjiv za cijelu državu.
  
Najavio je ponovno uspostavljanje rada državnih veterinarskih inspektora.

Ljiljana Risek

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.