petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kultura
 
7.8.2005. 18:49:43
U posjetu špilji Vindiji
 
Jučer smo posjetili špilju Vindiju u Donjoj Voći. U sklopu manifestacije „Tragovi iskona 2005.“ skupinu zainteresiranih u razgledavanje špilje poveo je predsjednik Općinskog vijeća Donje Voće Ivica Lukaček.

U znanstvenim okvirima svjetski poznata špilja Vindija nalazi se oko 2 km od središta Donje Voće s jugozapadne strane Križnjakova vrha na 275 metara nadmorske visine. Špilja ima oblik izdužene dvorane dugačke 50-ak metara, široka je oko 30 metara, a visoka 10-ak metara. Poznati ivanečki znanstvenik dr. Mirko Malez koji je radio na istraživanju špilje Vindije navodi da je nastanak špilje vezan uz neotektonske pokrete u srednjem pliocenu, a šupljina se je s vremenom postepeno proširivala erozivnim i korozivnim procesima. Kvartalne naslage taložene su u podzemni špiljski prostor od mindel-riškog razdoblja sve do gornjeg holocena. Pronađeni materijalni ostaci sežu od paleolitika do ranog srednjeg vijeka, a skeletni ostaci omogućuju praćenje evolucije od neandertalca prema suvremenom čovjeku. Svi nalazi upućuju da se je špilja koristila za život i kao skrovište 40 tisuća godina prije naše ere pa sve do 9. stoljeća naše ere.

Nažalost, špilja Vindija je svjetski poznata samo u znanstvenim okvirima. Kao zanimljivo turističko odredište nije iskorištena i zato je za svaku pohvalu manifestacija „Tragovi iskona 2005“ kojom Općina Donja Voća želi promovirati svoje turističke i druge potencijale. No, pred njima je veliki posao. Korak u dobrom smjeru je i nedavno postavljen smjerokaz koji s glavne ceste Donja Voća – Višnjica skreće posjetitelje na makadamsku cestu koja vodi do špilje. Bez njega bi sigurno promašili skretanje. Još poneki smjerokaz na drugim raskrižjima bi dobro došao.

Špilja nije obrasla raslinjem kao prije 15-ak godina i lagano je dostupna. Uspon od mjesta za parkiranje do same špilje nije suviše strm. Ono što nam je odmah zapelo za oko su grafiti koje su posjetitelji ostavili na zidovima špilje. Iako se mi nismo bavili istraživanjem, pretpostavljamo da su se i neandertalci bolje odnosili prema špilji od nekih modernih posjetitelja.

Bez nekog predznanja ili stručnog vodstva posjet špilji bi mogao biti kratak. Popratnih sadržaja nema, a nedostaje i nekakva informativna tabla na kojoj bi posjetitelji mogli pročitati  više o špilji, nalazima, ali i o lokalnoj turističkoj ponudi. Kao zanimljiva lokacija koju bi trebalo obogatiti sadržajima i učiniti zanimljivijom te uklopiti u izlete po okolici, špilja Vindija sigurno ima veliki potencijal. Cilj je to prema kojem treba ići i drago nam je da postoje ljudi koji to prepoznaju, ali Općina Donja Voća raspolaže skromnim sredstvima i tu je problem. Šteta je da takav potencijal ostaje ne samo neiskorišten nego da ga obijesni pojedinci oštećuju uništavajući ono što nam je ostavljeno da čuvamo i da iz toga izvučemo korist. Zašto jednom u budućem Parku prirode Hrvatsko zagorje ne bi u okolici postojao isto tako svjetski poznati zabavni park s neandertalcem u glavnoj ulozi? To je tek ideja i u današnjim uvjetima daleki i teško ostvarivi cilj, ali rezultati uvijek ovise o tome koliko smo visoko zacrtali svoje ciljeve.

Ako imate barem malo izletničkog duha i treba vam ideja za izlet, svakako posjetite Vindiju jer i bez dodatnih sadržaja koji bi učinili izlet zanimljivijim, ovo je mjesto koje svakako vrijedi posjetiti. Naravno, budite pažljivi i čuvajte ono vrijedno što imamo.
Nedavno postavljeni smjerokaz skreće vas s glavne ceste na makadam.
Do špilje se penjete šumskim puteljkom.
Tabla na vrhu uspona.
Špilja Vindija.
Na kontrolnom profilu možete pratiti razvoj planeta.
Ima i GSM signala...
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.