petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kultura
 
25.11.2005. 14:52:10
Vladko Komes, Itasov metalac-romanopisac, predstavio svoj novi roman – “Sunčeva zraka”
“Ne mogu odoljeti ljepoti koja me okružuje!”

Itasov metalac (trenutačno bez posla) Vladko Komes, pučki romanopisac i izvorni umjetnik iz Donje Voće, u petak je, 18. studenog, u prostorima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u rodnoj Voći predstavio svoj šesti roman – “Sunčeva zraka”. O tome koliko prijatelji, znanci i mještani cijene i poštuju Vladkovo književno, ali i likovno stvaralaštvo (on je i nadaren umjetnik koji u drvu izražava svoje motive), svjedoči i podatak da su školski prostori te večeri doista bili pretijesni za sve one koji su došli Vladku iskazati potporu.

Svečanost je otvorila ravnateljica škole i ujedno, jedna od recenzentica prof. Rahela Blažević, koja je napisala recenziju i za njegov prvi roman “Iza brda”, napisan u antropomorfističkom stilu. Podsjetivši da o umjetničkoj vrijednosti Vladkovih romana govori i podatak da je dr. Dubravka Težak preporučila da se njegov prvijenac uvrsti u školsku lektiru za niže razrede, ona je potom govorila i o njegovim prethodnim romanima. Na sadržaj svakog od njih podsjetili su voćanski učenici čitanjem dijelova recenzija što su ih, uz prof. Blažević, napisali i pjesnik Ivica Jembrih i prof. Denis Peričić.

Osvrćući se u svom neformalnom nastupu na Komesovu “Sunčevu zraku” i na njegovo cjelokupno stvaralaštvo, recenzent Ivica Jembrih Cobovički nazvao je Vladka “izvornim, pravim umjetnikom” koji je stvorio vlastitu čitateljsku publiku. Ocijenivši da u njegovim pripovijetkama “život buja” te da su one Vladkova oda prirodi i Stvoritelju, on se vrlo emocionalno i temperamentno oborio na Novog čovjeka koji se oteo Bogu i prirodi.

- Vladkovo štivo je obasjano romantikom koja odmara, oplemenjuje, ali nas postavlja i pred pitanje: Što smo, kamo idemo?  Čovjek s ovakvim nadahnućima rijetko se rađa, a Komes se rodio sa svrhom – istaknuo je Jembrih.  A prof. Blažević smatra da u stvaralaštvu Komesa treba cijeniti njegov sluh za regionalno bogatstvo Zagorja i uklopljenost suvremenih problema u teme što ih obrađuje.

- Uz uspješno izvedenu transpoziciju narodnog tona u osobni izraz, posebno oduševljavaju autorovi dijalozi s prirodom i tradicionalna kajkavska pučka odanost kraju, zemlji i cjelokupnom životu unatoč njegovoj težini. To je posebno naglašeno u kajkavskoj poeziji Galovića, Domjanića, Milkovića, Pavića, na čijim se izvorištima i ovaj autor napajao – ocijenila je prof. Blažević te skrenula pozornost na još jednu temu koja posebno zaokuplja pisca, a to sukob gradskog i seoskog, koji je u romanu naglašen s očitim simpatijama autora na stranih seoskog života i njegovih tradicionalnih vrijednosti.

- Dok sam sjedio u ovim školskim klupama, ni sanjao nisam da ću se u životu baviti pisanjem. Iako je spisateljski put težak, ja sam mu se priklonio, jer jednostavno ne mogu odoljeti ljepoti koja me okružuje – kazao je na svečanosti Komes te naglasio da ga za pisanje nadahnjuje ljepota rodne Voće, te njena priroda i pejsaži.  Na pomoći bez koje knjigu ne bi mogao izdati zahvalio je brojnim sponzorima i nakladniku TIVI Varaždin.

Uz muzikaše iz Ivanca i Voće, program je pjevanjem starih pučkih voćanskih pjesama uljepšala Slava Jambrešić, inače slikarica iz poznatog voćanskog slikarskog kruga, a u Vladkovu čast jednu je pjesmu spjevala i govorila Elizabeta Kornet, baka iz Gornje Voće također poznata po svom izvornom likovnom i literarnom stvaralaštvu. Na novoj knjizi Vladku je čestitao i općinski načelnik Ivica Lukaček rekavši da Voća jest, doduše, mala i siromašna, ali da joj veličinu daje genetski voćanski umjetnički kod te veliko voćansko srce. Komesov prijatelj Vladimir Krobot pozvao je mještane da Vladku, kao skromnom, poštenom i jednostavnom čovjeku, daju moralnu potporu i da se ponose njime.

Literarnu večer svojim je likovnim djelima uljepšao i akademski slikar Danko Merin, član Društva likovnih umjetnika Hrvatske. On je izložio svoje akvarele s cvjetnim motivima, te ulja na platnu većih dimenzija, nadahnute motivima bajkovitih žena i pejsaža.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.