petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
21.4.2006. 18:21:46
Društvo prijatelja narodnih običaja Maska evociralo ivanečke jurjevske običaje
Cvjetni vijenci i cvrtje uz činkanje i pajcekovanje

Uz piskanje fućki izrađenih od svježe vrbovine i muklo tuljenje rogova što su ih pastiri izdjeljali od kore mladoga kestena, te uz drevne pastirske igre, u srijedu, 19. travnja, u zaseoku Belščaki u Donjoj Voći ivanečko Društvo prijatelja narodnih običaja Maska obilježilo je Jurjevo evociravši nekadašnje ivanečke običaje. Da bi ih predstavili u što izvornijem obliku, članovi društva morali su pronaći tradicionalno seosko kućanstvo koje još uvijek drži krave, što u Ivancu nije lako. Više nema kućanstava koja se bave stočarstvom i koja imaju prave tradicionalne seoske okućnice, pa su se stoga članovi Maske proljetos uputili čak do Donje Voće (prošlih godina takve su manfestacije organizirali na Ribić Bregu i u Brodarevcu).

I dok su iz voćnjaka prepuna cvijeća nostalgično odjekivali stihovi starinskih pjesama što su ih pjevale Slava Levanić, Božena Anđel, Katica Uršulin, Vesna Štruklec i druge žene, pastiri su pod budnim okom gazdarice Nevenke Posavec na posljednju ispašu u ovoj sezoni dotjerali kravice Pergu, Rumu i Emu. U skladu sa starinskim običajem, rogove su im za tu priliku cvjetnim vijencima ispletenim od maslačka, plućnjaka, kaljužnica, ljubičica, potočnica i drugog poljskog cvijeća te kitama mladih bukovih grana urešenim trakama krep-papira okitile djevojčice Jasmina Pavlinjak, Erika Bukovec, Mateja Banec i Maja Harjač.

- Nekad se na Jurjevo stoka puštala na svoju zadnju sezonsku ispašu. Nakon toga krave više nisu smjele na livade, jer je na njima trebalo u rast pustiti otavu namijenjenu košnji. Tek nakon košnje krajem kolovoza, stoka je ponovno mogla na pašu – kaže predsjednica Maske Vesna Štruklec. U međuvremenu je stoka mogla pasti po površinama koje nisu bile predviđene za otavu.

Za to vrijeme Vlado Friščić, Zdravko Ribić i Vinko Putarek razgaraju pastirsko ognjište. Iznad vatre žene potom postavljaju trimfus, starinski pocrnjeli lončić s tri nožice. U njemu peku cvrtje, jaja na domaćoj kosanoj masti. Običaj je da se drvenim žlicama stavlja na kukuruzni kruh i njime ponude svi pastiri. Peku se i kobase na grančicama (ali paše i jeger), na žeravici cvrči krumpir.

Nakon okrepe počinju pastirske igre. Dečki kopaju rupe za pajcekovanje, prastaru igru s gicom, "loptom" od prastarog čokota, koju štapovima igra pet pastira. Muški odmjeravaju snage i vještinu u skakanju preko vatre, mlađi u činkanju pokušavaju nadmudriti starije, djevojčice u narodnim nošnjama skaču preko štrika, a na sličnu se avanturu, sjećajući se mladosti, odlučuju i starije žene.

Kako je riječ o izvornim običajima, s nizom očuvanih vrijednih folklorističkih elemenata, ove je godine prvi put Grad Ivanec već inicirao njihovu zaštitu i potaknuo eventualnu turističku valorizaciju. Poseban program, s detaljnim opisom tradicijskih vrijednosti i folklornih elemenata, prijedlogom njihove promidžbe i prerastanja u jednu od glavnih pučkih turističkih manifestacija i troškovnikom, već je poslan Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva koje je raspisalo natječaj za dodjelu potpore, između ostalog, i takvim manifestacijama. Potpora će se zatražiti i od Ministarstva kulture te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.