utorak, 20.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
15.5.2006. 23:13:23
Dan općine Bednja
I Zagorci iz Našica na Židorovskom proštenju

Svečanom koncelebriranom misom koju je u prepunoj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Bednji predvodio vlč. Nikola Samodol, župnik iz Nedelišća, te tradicionalnim Židorovskim proščenjem, vjernici bednjanskoga kraja među kojima ih je bilo i mnogo iz Lepoglave, Kamenice i okolice, jučer su obilježili spomendan Sv. Izidora, u puku poznat kao Židorovo. Tim povodom u Bednju se slila rijeka vjernika, hodočasnika i drugih građana koji su se prije i poslije mise družili u veseloj proštenjarskoj atmosferi, uživali u glazbi domaćih narodnih sastava, te trgovali na štandovima sa šarolikom ponudom domaćih obrta.

U sklopu Židorova jučer se odvijao i dio programa u povodu obilježavanja Dana općine Bednje, 10. svibnja. Domaćini na čelu s načelnikom Mirkom Bistrovićem i predsjednikom KUD-a “Franjo Sert” Josipom Podsečkim u prijepodnevnim satima ugostili su 50-tak članova Udruge Zagoraca “Kaj” iz Našica. Oni su organizirano doputovali u kraj iz kojeg su još 20-tih godina prošloga stoljeća, zbog bijede i siromaštva, u potrazi za boljim životom, u prvom valu kolonizacije iselili njihovi preci, siromašni Bednjančani i Jesenjčani. Kako su na rekli predsjednik i tajnik Udruge dr. Stjepan Klasić i Zvonko Jurić, tadašnji iseljeni stanovnici iz Bednje i Jesenja naselili su se u mjestu Granice kod Našica, i tamo su ostali do danas.

Njihovi potomci sačuvali su svoj autohtoni bednjanski govor, običaje, ali i stare obrte, primjerice, tradiciju izrade drvenih predmeta (kuhača, korita, igračaka i sl.) koja se u narodu održala do danas. A da ni bednjanski jezik nije zaboravljen, uvjerio nas je tajnik Jurić koji je, iako rođen u Slavoniji, s lakoćom pričao na originalnom bednjanskom. Gosti su se u Bednji susreli i s predstavnicima Općine Jesenje Ivanom i Milkom Maligec. Nakon mise, gosti su i zasvirali na tamburama, a potom su posjetili Trakošćan, te se susreli se s rodbinom u staromu kraju. Susretu s našičkim Zagorcima nazočio je i saborski zastupnik Zlatko Koračević.

U vatrogasnom domu je u povodu Dana općine održana i svečana sjednica općinskih tijela kojoj su, uz Koračevića i predsjednika Županijske skupštine Vladimira Stolnika, nazočili i predstavnici okolnih gradova i općina te pojedinih županijskih ustanova. Načelnik Bistrović tom se prilikom pobliže osvrnuo na gospodarstvo Bednje, izgrađenost komunalne infrastrukture, razvojne projekte, te posebice, na školstvo, kulturu i sport, a posebno je prezentirao razvojne projekte koji su kandidirani prema ministarstvima, državnim agencijama i fondovima. Predsjednik Općinskoga vijeća Marijan Hlevnjak pozvao je sve stranke da se konstruktivnim radom založe za zajednički cilj – boljitak bednjanskoga kraja.

Prigodni program potom se izvele učenice Osnovne škole Franje Serta koje su govorile stihove na bednjanskom, a svirala je i limena glazba DVD-a Bednje pod ravnanjem Vladimira Gečeka. Zasvirali su i Kavaliri. Sportsko-rekreacijski program uz Dan općine završio je jučer, županijskim natjecanjem u ribolovu na trakošćanskom jezeru.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.