petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
11.7.2006. 18:07:51
Donja Voća: Završila kulturna manifestacija “Tragovi iskona”
Josip Friščić Voći poklanja drvo za skulpture

Nakon vatrogasne vježbe što ju je u petak izvelo 60-tak članova DVD-a iz Lepoglave, Klenovnika, Strmca, Voće i slovenskog Zlatoličja te gađanja glinenih golubova u kojemu je kod Lovačkog doma Trčka sudjelovalo stotinjak lovaca, a potom i utakmice domaćeg NK Vindije protiv varaždinskoga prvoligaša NK Varteks, u nedjelju je, 9. srpnja, u Donjoj Voći završila kulturna manifestacija Tragovi iskona. Završna svečanost održana je pod šatorom ispred općinske zgrade, gdje je ujedno priređena izložba nastalih slika i kipova velikih dimenzija u hrastu i kamenu na temu neandertalca, a brojnim umjetnicima iz Ernestinova, Varaždina i okolice zahvalnice za sudjelovanje uručio je načelnik Ivica Lukaček.

On je posebno zahvalio svim ustanovama, udrugama, institucijama i pojedincima koje su se cijelog prošlog tjedna nesebično angažirali u manifestaciji. Uz osnovnu školu, mjesnog županika Josipa Drvoderića, općinske suradnike i Varaždinsku županiju koja je organizaciju proslave 250. obljetnice posvećenja crkve sv. Martina biskupa pomogla s 3000 kuna, Lukaček je istaknuo doprinos svih mjesnih udruga i voćanske dijaspore koja se također uključila u akciju kojom Donja Voća promiče svoje turističke i gospodarske potencijale. Odnosi se to  prvenstveno na špilju Vindiju i vinske staze, koji, na žalost, dosad nisu gospodarski iskorišteni.

Svim sudionicima obratio se i voditelj stvaraonice Jurica Varga.
- Djela nastala na ovogodišnjim Tragovima iskona ljepša su nego prethodnih godina. Ona po dimenzijama manja i nisu toliko monumentalna, ali su zato sadržajnija. Svih 19 djela ostat će u vlasništvu matične općine i bit će porazmještena na različitim zanimljivim lokalitetima – na prilazu špilji Vindiji, pokraj sakralnih objekata, na vinskim stazama – kazao je Varga.

Svečanosti u Donjoj Voći nazočio je i predsjednik HSS-a i župan Koprivničko-križevačke županije Josip Friščić. U prigodnom obraćanju nazočnima on je naglasio svoje protivljenje dijelu političkih struktura koje se zalažu za prekrajanje sadašnjeg ustroja lokalne samouprave, odnosno, za ukidanje malih općina i njihovo pripajanje većim općinama i gradovima.

- Jedna od takvih općina je i Donja Voća, čije se stanovništvo u posljednjih 20 godina prepolovilo. To je rezultat 50-godišnje politike centralističkog razvoja, koja se loše odražavala u gospodarskim i demografskim trendovima. Vrijeme je da se sada stvore uvjeti za obrnuti proces, pa u tom smislu HSS priprema poticajne mjere za razvoj ovakvih ruralnih područja kao što je Voća. Zakone o tome imamo, međutim, nedostaju provedbeni akti s financijskom stimulacijom, to više što je dosadašnje isksutvo pokazalo da svaku kunu koju dobiju male općine svojim radom dodatno oplemene – poručio je Friščić te najavio da će iduće godine Donjoj Voći sponzorirati drvo za izradu skulptura.

Svi umjetnici potom su nazočili svečanoj misi u povodu 250. obljetnice posvećenja župne crkve sv. Martina biskupa koju je, u koncelebraciji domaćeg županika vlč. Josipa Drvoderića i svećenika iz okolnih župa, u nazočnosti velikog broja vjernika voćanskoga kraja, u ime Varaždinske biskupije predvodio preč. Valent Posavec. Pjevao je voćanski crkveni zbor te zbor Varaždinske katedrale pod ravnanjem Stanka Ilčića. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.