ponedjeljak, 23.4.2018.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
14.7.2006. 21:11:24
Itas: Odbor vjerovnika podržao prijedlog stečajnog upravitelja Ivana Polana
U šest mjeseci Itas je ostvario 210.000 kuna viška i zaposlio 142 radnika

Prije točno godinu dana, kada su zbog sumnji u malverzacije i otuđivanje imovine Itasa, blokade računa i nemogućnosti organiziranja proizvodnje počeli masovni ulični prosvjedi metalaca, a potom i ostali događaji koji su kulminirali radničkim štrajkom glađu, malo je tko vjerovao da Itas neće biti likvidiran. Godinu dana poslije, nakon što je uzde Itasa preuzeo stečajni upravitelj Ivan Polan, bilanca za šest mjeseci pokazuje da je Itas poslovao s 218.000 kuna viška, da je u lipnju ostvario posao vrijedan 150.000 eura, te da su mu se vratili svi inokupci, pa se zbog više posla broj zaposlenih s redovitim plaćama i naknadom putnih troškova povećao na 142.

To je i jedan od razloga što je Odbor vjerovnika prošlog tjedna prihvatio izvješće Polana o tijeku stečaja i stanju stečajne mase te mu dao “zeleno svjetlo” za osnivanje novog poduzeća koje će od 1. siječnja iduće godine početi poslovati kao Itas-Prvomajska d.d. Naziv Prvomajska uzet će se kao svjetski poznati brand (taj sustav nekad je zapošljavao 27.000 metalaca, po veličini je bio četvrti proizvođač alatnih strojeva u svijetu, a u njegovu je sastavu, kao što je poznato, poslovao i Itas).

- Pokazalo se da naš status tvrtke u stečaju ipak izaziva rezerve poslovnih partnera, a to nam otežava financiranje, osiguravanje izvoza, dobivanje poticaja i poslovanje s bankama. Kako Ministarstvo gospodarstva ne financira tvrtke u stečaju, unatoč ohrabrujućim poslovnim rezultatima zatvoreni su nam svi pristupi fondovima za nova ulaganja, zapošljavanje i sl. – kaže pomoćnik stečajnog upravitelja Dragutin Varga.

U novu tvrtku bit će unesena sva imovina i potraživanja Itasa, a dionice će se najprije ponuditi vjerovnicima koji će ih htjeti zamijeniti za potraživanja. Svi ostali vjerovnici nakon toga namirili bi se prodajom preostalih obveznica. Takav model ponudit će se vjerovnicima na Skupštini koja će se sazvati u listopadu, kada budu poznati rezultati poslovanja u prvih devet mjeseci ove godine.

Izvještavajući Odbor vjerovnika o poslovanju Itasa, Polan je naglasio da je dosad uspostavljena stabilna organizacija upravljanja proizvodnjom s odgovarajućim plaćama, pri čemu se svim zapsolenima isplaćuju normalne plaće i putni troškovi. Obnovljeni su kontakti sa svim stranim kupcima: njemački Kunzman povećao je narudžbe i za drugo polugodište naručio deset strojeva vrijednih oko 130.000 eura, a najavio je i povećanje narudžbi u 2007. godini. Nadalje, Eubama i EFCO vraćaju se na uobičajenu razinu narudžbi, a s južnoameričkim BIMAQ-om potpisan je ugovor vrijedan 180.000 američkih dolara, pa će u kolovozu, kada Itasu u montažu stižu kapitalne pozicije, valjati zaposliti još radnika. Usto, i BIMAQ je za 2007. najavio nove narudžbe. Pred ugovaranjem je i posao s talijanskom tvrtkom Friulco te s riječkim “3. majem”.  I s tvrtkom Holzer riješeni su sporni odnosi, tako da je Itasu ostala sva oprema uz minimalno ulaganje, a postupno se obnavljaju i poslovi s tom moćnim njemačkim partnerom.

Istodobno, u Itasu se unaprjeđuje softver, s Hypo leasingom je dogovorena obročna i Itasu prihvatljiva otplata računala koja su mu trebala biti oduzeta nakon prestanka plaćanja po leasingu, pokrenute su aktivnosti za dobivanje ISO certifikata, a riješeni su i sporni odnosi s Lidlom na način da je postignut sporazum kojim je Itasu dana služnost puta u opsegu dovoljnom da mu ne remeti proizvodni proces.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.