utorak, 20.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
8.8.2006. 18:20:30
Divlja svinja ušla je u dvorište Eve Jagarinec (56) u zaseoku Jagari kod Cvetlina
Susjed je divlju svinju otjerao petardama

– Baš sam se predvečer vratila s polja i krenula u staju, a onda sam stala na mjestu – dvadeset metara dalje u dvorištu motrila me divlja svinja! Bila je crna i velika, možda je bio i vepar, ali nisam mogla dobro vidjeti ima li kljove. Uplašila sam se, sakrila u kuću, počela vikati i dozivati susjeda Ivana Jagarinca. Svinja se nije dala preplašiti: čuli smo je kako hoda oko kuće i “šnjofa” po šikari. Tek kad je susjed u grmlje bacio nekoliko zapaljenih petardi, nestala je u šumi – uzbuđeno nam je ispričala Eva Jagarinec (56) iz zaseoka Jagari kod Cvetlina u općini Bednji.

Njena priča tek je jedno od brojnih iskustava što ih o bliskim susretima sa zvijerima i drugom divljači prepričavaju ljudi ovoga šumskoga kraja na obroncima Ravne gore kod Trakošćana. U gustim, neprohodnim šumama divljač se toliko razmnožila da i seljaci govore o pravoj najezdi i traže odštete zbog uništenih usjeva i poklane peradi.

- Prije desetak dana kuna mi je ujela mladu mačku, ranu joj mažemo, ali nikako da zaraste. Usred bijela dana lisice su nam u dvorištu poklale kokoši, a jednu, bijesnu, supruga je ubila vilama. Da ih spasimo, kokice sam smjestio u žičanu ogradu, ali ni to ne pomaže: kroz žicu se provukao jastreb, i dok sam došao, već je požderao pola kokota! Uspio sam ga likvidirati samo zato što je krilom zapeo o žicu – priča Ivan Jagarinec, kojemu je divljač uništila sto grmova graha na kolcima.

Seljaci su nezadovoljni: lisice kolju perad po cijelom selu, srne im pojedu grah, divlje svinje izruju krumpir, požderu i povaljaju kukuruz. Njihove riječi potvrđuje i Mihael Car, predsjednik cvetlinskog Lovačkog društva Lane.

- Šume su guste, teško prohodne, nitko ih ne čisti jer su u selima ostala staračka kućanstva. Divlje svinje razmnožile su se zbog blizine uzgajališta veprova kod Trakošćana, a lisice upadaju u dvorišta jer u šumi nema dovoljno njihove prirodne hrane, zečeva i fazana. Da sad kupimo tisuću fazana i pustimo ih u šume, za dva tjedna više nijednog ne bi bilo. Možete li zamisliti da lisice napadaju i proždru čak i napuštene pse, dotle je došlo! – svjedoči Mihael Car.

Posebno upozorava na divlje svinje s mladima, koje su vrlo opasne. U jednom takvom susretu jedva je spasio živu glavu, a ženka, kaže, nije odstupila ni unatoč tome što je pucao iz puške.

Divljač proždrla 40.000 klipova

– Mještani nas već upozoravaju na štete od divljači, a više će ih biti kad kukuruz počne dozrijevati. O kolikim je štetama riječ, pokazuje podatak da su lani Općina Bednja i Lovačko društvo seljacima dali odštetu od 40.000 klipova kukuruza, nešto u novcu, nešto u zrnu. Ove će godine štete biti i veće – kaže načelnik Bednje Mirko Bistrović.

Zanimljiva povijest Jagara

Zaseok Jagari ponosi se svojim nazivom, koji dolazi od njemačkog Jaeger=lovac. U selu nekad su doista živjeli lovci, koji su lovili divljač za potrebe dvorca u Trakošćanu. Nakon hajki i lova, meso divljači pohranjivalo se u ledanu duboko u stijeni, čiji su ostaci još vidljivi ispod dvorca. Potomci nekadašnjih dvorskih lovaca današnji su stanovnici Jagara. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.