utorak, 20.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
15.11.2006. 19:03:38
Dan voćanske općine i župe Sv. Martina: Novorođenčadi po 1000 kuna
Donja Voća od Martina do Martina

Maštovito oslikane replike tradicijskih voćanskih kućica i klijeti, stari čokoti ukrašeni plodovima šuma, lijepe kartonske kutijice za sjemenje cvijeća i povrća i drugi ukrasi sa simbolima toga vinogradarsko-voćarskoga kraja tek su dio zanimljive izložbe što su je prošlog vikenda, o proslavi Dana općine i župe Donja Voća, mnoštvu mještana i gostiju prikazali članovi učeničke zadruge Hižica i Udruge Zraka sunca. Kako ta siromašna pogranična općina nema društvenih prostora, središnja je proslava održana u veselom izložbenom ambijentu jedne od učionica koja je doista bila pretijesna za brojne posjetitelje i goste iz Slavonije, Kvarnera i iz Slovenije koji su domaćinima na Martinje došli čestitati njihove jubileje. Nakon načelnika Ivice Lukačeka koji je izvijestio „kaj su sve Voćanci napravili od Martina do Martina“, Dan općine čestitali su im i saborski zastupnik Stjepan Kozina, Peter Vesenjak, načelnik slovenske općine Zavrč, Radovan Brnalić, predsjednik Općinskog vijeća Viškova kod Rijeke te načelnik Ernestinova Matija Greif.

Roditeljima novorođenčadi uručeno je po 1000 kuna kojima Općina simbolično želi ublažiti loše demografske trendove u tom kraju. Svjedoči o njima i podatak da je ove godine u cijeloj općini rođeno samo 20 djece. Nakon svečane mise u župnoj crkvi Sv. Martina koju je predvodio s voćanskim župnikom vlč. Josipom Drvoderićem, pater Josip Patrčević, kapucin, na ulazu u općinsko središte blagoslovio je skulpturu Sv. Urbana, zaštitnika vinograda i vinogradara. Riječ je o skulpturi velikih dimenzija koju je na lanjskoj likovnoj koloniji Tragovi iskona izradio izvorni umjetnik Dragutin Jamnić iz Lepoglave.

Malo je bilo Voćanaca koji se nisu odazvali misi i proštenju ispred župne crkve Sv. Martina, čiju su ponudu mladim vinom i domaćim kruhom obogatili članovi udruge vinogradara i voćara Barilček. Najomiljeniji voćanski svetac obilježen je i koncertom duhovne glazbe u izvođenju muškog katedralnog zbora iz Zagreba pod vodstvom maestra Miroslava Martinjaka,

Premda se u općinski proračun od vlastitih prihoda slije i manje od miliju kuna na godinu, načelnik Lukaček i unatoč tome pohvalio se značajnim infrastrukturnim iskoracima koji bi pozitivno trebali utjecati na odluke mladih da ne napuštaju rodne voćanske bregove. Počelo je, kazao je, polaganje vodovoda u selu Sevreki, u općinskom središtu gradit će se i velika školska sportska dvorana od 800 kvadrata, a idućih dana i pješačko-biciklistička staza. Iz programa EIB II stiglo je 1,9 milijuna kuna pomoći za voćansku rak-ranu, ceste. Pokrenut je i razvoj turizma članstvom u zajednici Haloze-Hrvatsko zagorje, a najveću perspektivu Voća vidi u svojim vinskim cestama i mogućnostima turizma vezanog uz svjetski poznatu špilju Vindiju. Tim su povodom i članovi Učeničke zadruge svim nazočnima podijelili prigodni letak s osnovnim podacima o tom geološko-arheološko-paleontološkom lokalitetu, kazavši da i školski zadrugari sa stručnim radom o špilji Vindiji upravo sudjeluju na državnoj smotri učeničkog zadrugarstva u Primoštenu.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.