utorak, 20.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
13.3.2007. 14:36:17
Saborski zastupnik Zlatko Koračević u Saboru podnio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poljoprivredi
Država se za ljude treba brinuti djelima, a ne praznim riječima

Prošlih smo dana i na području općine Bednje, koja ima status područja posebne državne skrbi, zabilježili nezadovoljstvo stočara i proizvođača mlijeka svojim položajem. Kako je kazala Josipa Zagorščak iz Rinkovca, jedan od najvećih proizvođača na tom području, stočari imaju razloga biti nezadovoljni tretmanom i od resornog ministarstva, i od otkupljivača mlijeka, a smatraju također da i matična općina mora više učiniti na kako bi im olakšala uvjete privređivanja.

- Kako da budemo zadovoljni ako smo mlijeko koje smo Vindiji isporučili u prosincu dobili plaćeno tek 6. ožujka. Usto, Ministarstvo poljoprivrede s premijama za mlijeko i poticajima za krave i oteljene junice (riječ je o ukupno 15.000 kuna) kasni već četiri mjeseca. Zbog toga ne možemo na vrijeme platiti kredite, kupiti sjemensku robu i mineralna gnojiva, a zbog nepoticajnih uvjeta proizvodnje nismo stimulirani za povećanje broja grla u staji – kaže Josipa koja sa suprugom Zvonimirom drži 15 visokomliječnih krava holštajn pasmine, od kojih na godinu dobije 90.000 litara mlijeka.

Slično razmišlja još 20-tak proizvođača toga područja, koji zajedno proizvedu oko milijun litara mlijeka na godinu. Proizvođače posebno muči što zbog statusa Bednje, koja spada u posebnu državnu skrb, trpe štetu od 50 lipa po litri mlijeka, odnosno, 500.000 kuna na godinu. Smatraju da Općina treba inzistirati na uvrštenju u brdsko-planinska područja, jer bi u tom statusu mljekari mogli ostvariti taj poticaj.

Načelnik Mirko Bistrović upozorava da je riječ o kompleksnoj temi: Bednja je status posebne skrbi dobila na osnovu demografskih pokazatelja (jer se broj stanovnika u posljednjih pola stoljeća s 12.000 smanjio na 4500), pa godišnje temeljem takvog statusa može računati na povrat poreza i prireza od milijun kuna. Usto, revizija statusa ne obavlja se svake, već svake četvrte godine. Naglašava da razumije probleme proizvođača mlijeka, ali ističe da za njih nije kriva općina. Dapače, još prije pet godina Općina Bednja proizvođačima je isplatila beskamatne pozajmice od 15.000 do 50.000 kuna za nabavu repromaterijala i tehnike (muzilica, poljoprivrednih vozila), koje oni do danas nisu vratili, pa ih mora utjerivati sudskim putem. Dio problema leži i u tome što se proizvođači nisu željeli organizirati u PZ.

Da problem postoji, potvrdio je i saborski zastupnik Zlatko Koračević. Bednja, ali i druge općine svrstane u treću skupinu područja posebne državne skrbi su izmjenama Zakona o poljoprivredi u srpnju 2002. izgubile pravo na potporu područjima s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi.

- To znači da su, unatoč tome što žive na području koje zbog ekonomske nerazvijenosti, strukturnih poteškoća i drugih kriterija zahtijeva posebnu državnu skrb, ti ljudi izgubili pravo na potpore, a troškovi su im ostali isti, ako ne i veći. Bilo bi nepravedno te ljude i dalje prepustiti nebrizi države i izjednačiti ih s poljoprivrednicima u razvijenijim krajevima Hrvatske. Stoga sam u Saboru podnio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poljoprivredi. Bude li prijedlog prihvaćen, ispravit će se nepravde u 70-tak općina, uključujući i Bednju, Cesticu i Voću na području Varaždinske županije, pa će ta područja osjetiti da država skrbi za njih djelima, a ne samo praznim riječima – poručio je Zlatko Koračević.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.