petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
7.6.2007. 11:18:34
Visok zdravstveni jubilej: 80-godišnjica Bolnice za plućne bolesti u Klenovniku
Broj oboljelih od TBC-a pada, ali raste broj malignih bolesti

– Nakon „buma“ oboljelih od TBC-a nakon Domovinskog rata, broj osoba koje zadnjih godina obolijevaju od tuberkuloze stalno pada, te se ustalio na brojci od otprilike 1100 slučajeva godišnje. Na žalost, njih zamjenjuju drugi, još teži bolesnici. Riječ je o nespecifičnim i kroničnim plućnim bolestima, te naročito, o teškim malignim oboljenjima, čiji je udio u prošle dvije godine u našoj bolnici povećan za 150 posto! – izjavio je dr. Andrija Golub, ravnatelj Specijalne bolnice za TBC i plućne bolesti u Klenovniku koja je prošlih dana obilježila 80. obljetnicu rada i djelovanja.

Bolnica koja je otvorena daleke 1927. u srednjovjekovnom dvorcu grofova Drašković oduvijek je, zbog povoljne klime, bila nadaleko poznati sanatorij za liječenje od TBC-a. O njegovu značaju govori i podatak da je u doba otvaranja bilo jedno od najsuvremenijih lječilišta, s telefonom u svakoj sobi, posjećivali su ga kralj Aleksandar i kraljica Marija, a imalo je operacijsku dvoranu za pneumotoraks i druge operacije. Godine 1972. u Klenovniku je prvi put u bivšoj državi izvedena bronhoskopija s fleksibilnim fiberoskopom.

S obzirom na aktualan pad oboljelih od TBC-a i rapidan porast drugih bolesti, u klenovničkoj bolnici patologija bolesnika toliko se promijenila da je ustanova prisiljena svoje poslovanje prilagoditi novim uvjetima. Iako će i dalje liječiti razne plućne bolesti i ostati jedini centar u Hrvatskoj za liječenje oboljelih od multirezistentne TBC iz cijele države i bosanske Posavine (oni ne reagiraju na klasičnu terapiju, pa im je i liječenje višestruko skuplje), bolnica će se dugoročno sve više razvijati kao ustanova za prihvat oboljelih od raka i kardioloških bolesti,te u pravcu zdravstvenog turizma.

- Što se tiče malignih oboljenja, u bolnici obavljamo svu dijagnostiku i kemoterapiju, dok operacije imamo ugovorene s KB Jordanovac. Nastavljamo i s usavršavanjem liječnika iz internističke onkologije te pulmologije i kardiologije, jer plućne bolesti uvijek su i srčane bolesti. Zahvaljujući nabavi vrlo skupe medicinske i informatičke opreme, Bolnica Klenovnik po opremljenosti je uz bok vodećim pulmološkim ustanovama u zemlji. Svjedoči o tome i podatak da je bolnica opremljena novim aparatima za funkcionalnu dijagnostiku, biokemijskim analizatorom, aparatom za brzu dijagnostiku TBC, novim RTG aparatima, komorom za razvijanje, sustavom za ergometriju i ergospirometriju, bronhološkom opremom, holterima EKG-sustava i tlaka, monitorima, infuzomatima… U sve sobe uveden je sustav opskrbe medicinskim kisikom. Dovršeno je kompletno informatičko umrežavanje svih radilišta u bolnici, nabavljen je novi serverski sustav te bolnički informatički sustav za medicinske i nemedicinske poslove. U sklopu bolnice djeluju Odjel dijagnostike i poliklinike u kojima se provodi suvremena biokemijska, hematološka, mikrobiološka, radiološka, endoskopska, ultrazvučna, alergološka, funkcionalna plućna dijagnostika, ergometrija i sva ostala dijagnostika za potrebe stacionarne ali i polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite – zaključio je dr. Golub.

O svemu tome ravnatelj klenovničke bolnice govorio je na središnjoj proslavi u Trakošćanu u petak, 1. lipnja, u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz srodnih ustanova iz cijele Hrvatske. Tom su prilikom čestitke ustanovi uputili pomoćnik ministra zdravstva Renato Mitermayer, ravnatelj udruge poslodavaca u zdravstvu Mile Klepo, zatim, dr. Mišulinić iz KB Jordanovac i drugi.

Za doprinos razvoju bolnice, za što je svaki dosadašnji ravnatelj i liječnik uložio mnogo truda i osobnog angažmana, priznanja su dodijeljena bivšim ravnateljima i liječnicima (nekima od njih posthumno) Tomislavu Fištreku, Mladenu Pavloviću, Zlatku Kolariću, Ivanu Tomljenoviću, Vilimu Kolariću, Danijelu Grozdeku, Iviću Pašaliću, Ivan Juričevskom i Ivanu Grbcu. Priznanja su uručena i suradnicima bolnice - liječnicima Mihovilu Rogiću, Goranu Slobodnjaku, Mariji Zečević, Šimunu Križancu i Vjeri Katalinić-Janković. Dojmljivim glazbenim programom svečanost su popratili prof. Miljenka Grđan (sopran) uz glasovirsku pratnju prof. Kristine Putarek. Dio glazbena programa izveo je i Brass kvintet Glazbene škole Varaždin pod vodstvom prof. Stjepana Rukljića.

U prijepodnevnim satima u Bolnici Klenovnik održan je i tradicionalni proljetni sastanak pulmologa Hrvatske. O stručnim temama govorili su Nadja Triller i Matjaž Fležar iz Klinike Golnik, te Chalfe Nabil i Sanja Popović-Grle iz KB Jordanovac. U povodu jubileja bolnice nogometnu utakmicu odigrali su liječnici KB Jordanovac i Bolnice Klenovnik. Domaćini su goste pobijedili sa 6:2.

Lj. R.
Fotografije: B. Težak
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.