utorak, 20.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
6.7.2007. 23:32:31
Obnavlja se bednjanska tradicija: Žetva starinske raži za pokrivanje krovova starih kuća
Bednjanske hiže opet škopom budu pokrite

– Idu težaki! Deber dien i Buog vam daj sreču – orilo se na golemu polju na brdu Sajčevo kod Bednje, na kojemu je u srijedu, 4. srpnja, počela žetva starinskih sorta raži. Nakon što su se opasale pregačama i rupcima krunašima podigle kosu, vesele bake i mlađe žene iz Rinkovca, Šaše, Bednje, Vrbna i okolice srpovima su, baš kao i u stara vremena, uronile u zlatno klasje. Uza stare žetvene pjesme što su ih pjevale „Cvetlinčanke“ iz Cvetlina u narodnim nošnjama, rodne stabljike visoke čak do 1,5 metara žene su vješto žele, skupljale žito i vezivale ga u male snopove, te potom slagale u stogove gdje će se sušiti pet dana.

- Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, ovo nam je prva uspješna žetva, jer starinske sorte vrlo je teško uzgojiti. Cilj ovoga projekta koji su vodili Općina Bednja i njena TZ je proizvodnja slame za pokrivanje škopom starih kuća i klijeti u cijelome bednjanskome kraju. Prema našim podacima, riječ je o otprilike 150 hižica koje se još „drže“, a pokrivanje škopom pridonijelo bi njihovu prerastanju u lokalne turističke atrakcije – naglasio je predsjednik TZ Alen Sajko.

Raž, koju domaćini nisu uspjeli uzgojiti tri godine, ljetos je napokon stasala pod stručnom rukom Josipa Podsečkog iz KUD-a Franje Serta i suradnika Velimira Kramarića.

- Zbog ranijeg dozrijevanja dio domaće bednjanske raži visoke čak dva metra poželi smo još prije dva tjedna. Nakon sušenja slijedi šviganje (odstranjivanje sjemenki), potom propuštanje kroz rihelj (zbog čišćenja od kukolja i smeća), te poravnanje slame i izrada škopova kojima se onda pokrivaju kuće. Interes za slamu je vrlo velik, zovu ljudi sa svih strana da im je prodamo, međutim, mi ćemo je iskoristiti za naše projekte – poručio je Podsečki.

Žetvu je nadgledao i Izidor Kuhar iz Pašnika, jedan od malobrojnih živućih majstora (samo ih je dvoje!) koji još vladaju umijećem pokrivanja kuća škopom. O njegovoj umješnosti govori i podatak da je prije nekoliko godina škopom pokrivao Vilu Vajs. Načelnik Mirko Bistrović, pod čijim se budnim okom organizacijskim okom odvijala žetva, ugodno se iznenadio velikim odazivom žena koje su, bilo je očito, u žetvu došle i zbog vlastita zadovoljstva – druženja, obnove tradicije. Na izvornom bednjanskom žetelice je pozdravio i saborski zastupnik Zlatko Koračević.

A među ženama u polju bilo je veselo.
- Tak se i nekad želo, samo se nije tak dobro živjelo kak danas. Za južinu gazda je težakima dal samo sitno narezani luk i keruzni kruh. Ma kakav špek, toga nije bilo! Samo jakši gazda znal je težakima ponuditi i kiselo mlijeko – živo se prisjetila Dragica Šumečki iz Rinkovca.

- Žanjem drugi put u životu i dobro mi ide! Starije žene pokazale su mi kako se to radi, a u ovako veselom društvu posao brže napreduje. Samo je vruće – šalila se među klasjem Rinkovčanka Biserka Podsečki.

S okolnih brda stizalo je u pomoć još žena. Baš kao i nekad, s logožarima i srpovima u rukama, polako su se spuštale niz zelene livade i željele sreću pri delu.

- Težaki koji su kesno došli ne budu žganicu zaslužili – šalile su se žene na račun težakinja, jer su malko zakasnile u žetvu.

Premda je kiša malo kasnije žeteoce otjerala s polja, dobar dio raži ipak je skinut. Raž je inače zasijana na površini od jednog hektara, koju je ustupila vlasnica Slavica Tušek. Domaćini su na savjetima oko prihrane i njege usjeva zahvalni Savjetodavnoj poljoprivrednoj službi. Dio sjemena poklonit će i mještanima kako bi potakli uzgoj raži i izradu škopa za nove slamnate krovove.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.