petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
18.7.2007. 20:20:46
Donja Voća: Počela kulturna manifestacija Tragovi iskona
Umjetnici u praboravištu vindijskog neandertalca

Svečanim obilježavanjem 30. obljetnice rada DVD-a Donje Voće te kiparskom i likovnom kolonijom što je u ponedjeljak otvorena u špilji Vindiji, u Donjoj Voći počela je 12. manifestacija Tragovi iskona. Riječ je o tradicionalnoj priredbi kojom ta pogranična sredina već godinama nastoji promicati svoje potencijalne turističke kapacitete, koji se uvelike razlikuju od okolnih sredina. U tome je najvažnije konačno uređenje Vindije kao svjetski poznatog arheološko-paleontološkog lokaliteta, ali i promidžba voćanskog kraja kao poznatog vinogorja i centra škole naivnog slikarstva čije su temelje udarila pokojna braća Stolnik.

Stoga je u Galeriji umjetnina u Gornjoj Voći otvorena izložba dvaju domaćih umjetnika – Vinka Gregurca i kipara Ivana Tucelja. U opusu nazvanom Za voćanski kraj Gregurec se predstavio s 33 slike, dok je Tucelj izložio 30-tak skulptura tematski vezanih uz prapovijest Voće. O njihovu stvaralaštvu govorio je recenzent Jurica Varga.

U subotu je obilježen i jubilej voćanskih vatrogasaca – tri desetljeća kontinuiranoga rada. Na početke rada društva, te posebice, na zadnjih desetak godina njegova djelovanja u kojima je nabavljeno novo navalno vozilo, a uređeni su i prostori vatrogasnog doma, u prigodnom obraćanju brojnim nazočnim gostima (svečanosti se odazvalo oko 160 uzvanika i prijatelja) osvrnuo se predsjednik DVD-a Ivan Pintarić.

DVD je dobio i novu vatrogasnu zastavu. Zastavu s likom sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, predsjedniku Pintariću predali su predstavnici sponzora – Nenad Radojčić, direktor tvrtke Vatropromet, načelnik Općine Donja Voća Ivica Lukaček i Ivica Plantak, predstavnik tvrtke Geotehna. Blagoslovio ju je voćanski župnik vlč. Josip Drvoderić.

Tajnik DVD-a Josip Cingesar uručio je odlikovanja osnivačima društva Slavku Medenjaku i Jurju Žmegaču, te vatrogascima, za 30-godišnji predan rad. Posebna nagrada za razvoj DVD-a uručena je Dragutinu Greguru. Voćanski vatrogasci primili su i brojne čestitke za svoj jubilej – od predsjednika županijske VZ Zvonka Biškupa, načelnika odjela Civilne zaštite pri Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Zorana Hapa, predsjednika županijskog Lovačkog saveza Ivana Kutnjaka, te od predstavnika DVD-a iz Zlatoličja, Vinice, Maruševca, Klenovnika, Lepoglave, Višnjice, Donjeg Ladanja, Strmca Podravskog i Visokog.

I ove su godine u Voću doputovali kipari iz ernestinovačke kolonije Petar Smajić, koji s domaćim umjetnicima izrađuju skulpture velikih dimenzija. Skulpture izrađuju Mato Tijardović, Ivo Forjan, Ivica Tolić, Saša Sermek, Ljudevit Minđek, Vladko Komes, Ivan Tucelj, Željko Petković, Stjepan Švetak i Slavko Bunić. Umjetnici kipare pod šatorom postavljenim ispred općinske zgrade, a rade u drvu, kamenu i glini.

U župnoj crkvi Sv. Martina biskupa održan je susret i koncert crkvenih zborova, kojim je ujedno obilježena peta obljetnica rada zbora Ljubav i mir župe Donja Voća. Uz domaći zbor, pjevali su i zbor župe sv. Mihaela iz Sračinca i pjevački sastav Križarice iz župe Križovljan. Tijekom tjedna bit će i drugih raznih priredbi i sadržaja, a manifestacija Tragovi iskona završit će u nedjelju, 22. srpnja.(ljr)

Fotografije: Darko Galić

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.