petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
24.7.2007. 20:52:43
Donja Voća
Završila kulturna manifestacija Tragovi iskona

U nedjelju, 22. srpnja, završena je devetodnevna manifestacija Tragovi iskona 2007. što se održavala u Donjoj Voći. Ovogodišnja, 12. manifestacija, započela je u subotu, 14. srpnja, svečanim obilježavanjem 30. obljetnice osnutka mjesnog DVD-a.

U nedjelju je u Galeriji umjetnina u Gornjoj Voći otvorena izložba umjetnika iz Voće slikara Vinka Gregurca nazvana ''Za voćanski kraj'' i kipara Ivana Tuclja nazvana ''Tragovi iskona'', koja se može, uz prethodnu najavu, razgledati još do kraja kolovoza.

Također, u nedjelju je nakon mise u 18 sati, u župnoj crkvi Sv. Martina Biskupa Donja Voća, susretom zborova župe Sv. Mihaela iz Sračinca, pjevačkog sastava ''Križarice'' iz Križovljana, te zbora slavljenika, obilježena 5. godišnjica djelovanja zbora ''Ljubav i mir'' župe Sv. Martina Biskupa Donja Voća. Povodom ove obljetnice zborovi su održali polusatni koncert, nakon kojeg je nastavljeno druženje u prostorima vatrogasnog doma.

Središnji dio i ove ovogodišnjih Tragova iskona bila je kiparska radionica. Zbog opsega posla, kipari Mato Tijardović i Ivo Forjan iz Ernestinova, u Voću su stigli te započeli s radovima u petak, 13. srpnja, kako bi na vrijeme stigli dovršiti skulpture Sv. Martina s guskom, Isusa na križu, Sv. Josipa i Majke Božje. U ponedjeljak im se pridružilo još jedanaest kipara, i to: Ivica Tolić, Saša Sermek, Dragutin Ciglar-Lao, Ivan Mišić, Ljudevit Minđek, Rozvelt Kapović, Željko Petković, Slavko Bunić, Stjepan Švetak, Ivan Tucelj i Vlatko Komes, a od petka, 20. srpnja, u radionicu se uključio i Dragutin Jamnić. Kiparenje se održavalo u šatoru postavljenom ispred općinske zgrade i na okolnim lokacijama, a radili su skulpture iz drva, kamena te gline.

Svečano otvaranje ovogodišnje kiparske i likovne kolonije održano je u ponedjeljak na prostoru ispred spilje Vindija u Donjoj Voći.

U subotu su se kiparima pridružili i slikari. Pod vodstvom Jurice Varge, slikajući na raznim destinacijama, Elizabeta Kornet, Vinko Gregurec, Mladen Palić, Josip Gregurić i Radovan Grgec, naslikali su devet slika.

Nastala djela ostat će u trajnom vlasništvu Općine Donja Voća, te se koristiti u stalnom postavu Galerije umjetnina u u Gornjoj Voći. Neka od njih krasiti će odabrane lokalitete na području općine i time doprinijeti njezinoj turističkoj prepoznatljivosti te ostvarenju ideje o Općini Donja Voća kao općini skulptura.

Tijekom tjedna u sklopu manifestacije Tragovi iskona održan je i bogati popratni program. Od utorka u poslijepodnevnim satima posjetitelji su svakodnevno mogli degustirati vina i starinska jela koju je pripremala Udruga vinogradara i voćara '' Barilček'' iz Voće. U srijedu se prigodnim programom manifestaciji predstavila voćanska Nezavisna udruga mladih, a od četvrtka u poslijepodnevnim satima, na posebnu radost mlađih posjetitelja, organizirane su cjelodnevne besplatne vožnje kočijom te jahanje konja u vlasništvu Dragutina Mihalića iz Nove Vesi. Također, u četvrtak, u zaseoku Belščaki održana je pokazna vježba DVD-a Donja Voća i šest gostujućih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, dok su u večernjim satima prigodni kulturno-umjetnički program izveli članovi KUD-a ''Klaruš'' iz Maruševca. Od petka se otvorenom starinskom kovačkom radnjom ispred Turističke zajednice Grada Koprivnice, manifestaciji predstavio Josip Evačić, dok je izložbeno-prodajni štand ispred općinske zgrade postavio i kipar Ivan Tucelj. Također u petak, u večernjim satima, na nogometnom igralištu u Donjoj Voći odigrana je utakmica između hrvatske reprezentacije svećenika i domaćeg NK ''Vindija'' koja je završila izjednačeno, rezultatom 1:1. Prodajnom izložbom te prikazom izrade čipke u subotu se na ovogodišnjoj manifestaciji predstavio i KUD ''Zavičaj'' iz Sračinca. Tijekom subotnjeg poslijepodneva, manji dio kiparskih djela nastalih na ovogodišnjoj koloniji preseljen je u crkvu, a veći dio na prostor pri ulasku u Donju Voću, gdje su, prema ideji kipara Željka Petkovića, i izložene. Smišljeno razmještena te osvijetljena, u subotnjim večernjim satima, činila su posebnu atrakciju za razgledavanje i fotografiranje, ne ostavljajući ravnodušnim nikog od prolaznika. U nedjelju na igralištu donjovoćanske Osnovne škole, u organizaciji NK ''Vindija'' održan je cjelodnevni turnir u malom nogometu.

Podjelom zahvalnica sudionicima, sponzorima i organizatorima, 12. manifestacija Tragovi iskona 2007. zatvorena je u nedjelju, 22 srpnja, nakon čega je uslijedila misa i blagoslov djela u župnoj crkvi Sv. Martina.

Ovogodišnja manifestacija održana je u organizaciju SULS KUD Sloboda-Vis, te institucija i udruga s područja Donje Voće.
 
Darko Galić
http://www.voca.hr
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.