utorak, 20.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
17.8.2007. 19:24:49
Jubileji: Mato Cujzek (84) iz Lepoglave obilježio nesvakidašnji jubilej
Sedamdeset godina orguljaškog staža

– Nakon što sam kod poznatog skladatelja sakralne glazbe Anselma Canjuge 30-tih godina prošloga stoljeća završio orguljašku školu u kapucinskom samostanu u Varaždinu, svoju prvu misu sam, kao 14-godišnjak, svirao u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije na Veliku Gospu 1937. godine – sjeća se 84-godišnji Mato Cujzek iz Lepoglave koji je na Veliku Gospu obilježio nesvakidašnji jubilej – 70 godina vjernog i odanog služenja crkvenoj zajednici u službi orguljaša u župnoj crkvi. Već punih sedam desetljeća Mato na Božju slavu pjeva i svira na starim pavlinskim orguljama iz 1649. godine, čije tajne zna „u dušu“.

- Uz hrvatske pučke sakralne pjesme, najviše volim svirati preludije njemačkih i francuskih skladatelja, a drage su mi i Klobučarove skladbe. Ne volim se ni sjetiti teških ratnih vremena, kada sam se povlačio od nemila do nedraga, a u mučnom mi je sjećanju ostala i 1952. godina, kada su vlasti zazidale vrata lepoglavske crkve. Moram ipak priznati da sam se dva puta krišom uvukao u nju i puna srca zasvirao na orguljama. Tih godina mučili smo se kojekako, i vjernici i ja sam. Svirao sam u župnom stanu, po kapelama u okolici, najviše kod Sv. Ivana na Gorici i kod Sv. Jurja u Purgi – pamti Mato.

Dok evocira sjećanja na ratne godine kada je svašta prošao i proživio, pa i jedva izbjegao smrt, Mato Cujzek svjedoči da ga je, kao crkvenog orguljaša i vjernika, UDBA nakon rata držala na oku, saslušavala, a više puta i zatvarala. Ipak, vlasti su Mati nekako tolerirale angažman u crkvi.

- Na sam Božić 1948. u tadašnji Mjesni odbor u kojemu sam obavljao administrativni posao, došla su dva župljana moleći šefa da mi dopusti svirati misu, jer nije imao tko. Iako je u to doba to značilo izgubiti posao, ipak me pustio. Otada sam u crkvi svirao neprestano – kaže Mato. A s najvećom radošću sjeća se dana 8. prosinca 1989. godine, kada je, nakon više od tri i pol desetljeća, lepoglavska crkva ponovno otvorena vjernicima i hrvatskome narodu!

Manje je poznato da Mato Cujzek od 1963. urednim rukopisom vodi dnevnik za svaku misu, s naslovima otpjevanih pjesama, čak i sa zapisima o vremenu i zanimljivim događajima u župi.

- Bilježim sve pjesme, čak i one koje sviram na misama zadušnicama, kako se pjesme ne bi ponavljale, a repertoar bio što raznolikiji. Vjerujem da sam svih tih godina stvorio i bogatu kroniku događanja u župi i gradu. Sve sam uredno zapisao u notese i rokovnike – ističe orguljaš Mato.

Za pola stoljeća orguljaškog staža Mato Cujzek nagrađen je spomenicom Nadbiskupije Zagreb, dok mu je o 60. obljetnici Sveti otac Ivan Pavao II. za njegovo vjerno služenje crkvenoj zajednici u službi orguljaša udijelio svoj apostolski blagoslov. Mato i dalje, dokle mu zdravlje bude omogućavalo, kani svoje dane dijeliti s orguljama iz nekadašnje radionice majstora-pavlina koje pod njegovim vještima prstima progovaraju u uzvišenim tonovima fuga i preludija.

- Najdraže mi je kad, svirajući na orguljama, sa kćerima Šteficom i Ankom koje su od mene naslijedile sklonost glazbi, zapjevam pjesmu Ljiljane bijeli. Onda osjećam da je Bog uslišao molitve kojima sam mu se u teškim trenucima uvijek obraćao: Hvala Ti, Bože, sve će proći, ali Tvoja Riječ – nikada!“.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.