utorak, 20.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
17.9.2007. 20:19:08
Baština: Bednjanski jezik proglašen kulturnim dobrom
Bednjanski govor u škole

U općini Bednja s velikim je zadovoljstvom dočekano rješenje Ministarstva kulture o proglašenju bednjanskog govora hrvatskim kulturnim dobrom i o njegovu upisu u Listu zaštićenih dobara. Na prijedlog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu i Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Varaždinu takvu je odluku donijelo povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu pri resornom ministarstvu te ujedno odredilo mjere zaštite i očuvanja bednjanskoga govora. U cijelom nizu pobrojanih mjera posebno se ističe potreba izrade zavičajnog rječnika i gramatike, senzibiliziranje javnosti kako bi se izbjegla opasnost nestajanja ili komercijalizacije dobra, te poziv da se bednjanski govor nasljednicima prenosi putem raznih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja.

- Zadovoljni smo, jer proglašenje našeg govora kulturnim dobrom ujedno predstavlja i krunu dugogodišnjih težnji ne samo znanstvene javnosti, već i domaćih jezikoslovaca poniklih iz bednjanskoga kraja, zavičajnih udruga, prosvjetnih krugova i Općine Bednja na institucionalnoj zaštiti govora što su ga stanovnici Bednje i okolnih sela uspjeli sačuvati stotinama godina. Stoga smo već pokrenuli aktivnosti da se materinski govor uvrsti u nastavne programe osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, pa smo u zajedničkoj akciji Općine, škola našega područja i zainteresiranih ustanova od resornih ministarstava i Županije već zatražili inicijalna sredstva za učenje bednjanskog u školama – izjavila je općinska pročelnica Jasminka Grabar.

Svi drugi preduvjeti za to već su ispunjeni: ravnateljica OŠ Franje Serta u Bednji Sanja Majcen kaže da škola, uza već gotov nastavni plan i program, ima i stručni kadar zainteresiran da odmah počne s održavanjem nastave na autentičnom govoru. Općina Bednja spremna je program financijski podržati, kako bi se u uvjetima izloženosti utjecaju javnih medija i obveze općeg obrazovanja na hrvatskome književnom jeziku, maksimalno očuvala njegova izvornost, posebno akcentuacija i vokalizam.

Razumijete li bednjanski?

Iem kvepöt njivu!

- Židyer ja ze semi suseđi posvaojen. Do mu je čei koj valjalo, na bi bilo sleyžba pretiruno. (Izidor je posvađen sa svim susjedima. Da mu je kći nešto valjala, ne bi je potjerali s posla).

To ja njivo bilo debre pegujeno, glibeke zeruno i nu nje keruzo rune posiejuno, po je liepe vredilo. (Ta je njiva bila dobro pognojena i na njoj kukuruz rano zasijan, pa je lijepo urodila).

Primjeri koje smo uzeli iz studije Bednjanski govor pokojnog akademika prof. Josipa Jedvaja, prve i dosad jedine dijalektološke studije toga govora, pokazuju da ga je Ministarstvo s razlogom proglasilo kulturnim dobrom, jer njegovi diftonzi, zanimljive glasovne promjene, akcenti i druge osobine čine ga jednim od najsloženijih i najmuzikalnijih kajkavskih govora. Vidi se to i na sljedećim primjerima: Edešel je sieč kylja zo gericu (Otišao je sjeći kolce za vinograd) ili Sniehu sym pyeslol etaovu syšeit (Snahu sam poslao sušiti otavu). (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.