petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
10.2.2008. 20:14:18
POGRANIČNA PODRUČJA Na bregovima Donje Voće život se polako gasi
Tri tisuće kuna voćanskoj novorođenčadi

Slijedom odluke općinskih vijećnika da od ove godine novčani dar za svako novorođenče s dosadašnjih tisuću povećaju na 3000 kuna, načelnik Općine Donja Voća Ivica Lukaček u srijedu je, 6. veljače, prvu takvu donaciju uručio Blaženki Kukec iz Gornje Voće. Ona je 4. siječnja na svijet donijela Danijela, prvu ovogodišnju voćansku bebu. I dok je bucmasti dečkić bezbrižno spavao u majčinu naručju, uz njene skute privinulo se još dvoje dječice, trogodišnja Lidija i sedmogodišnji Jurica, dok je najstarija kći Davorka (12) bila na školskoj ekskurziji.

- I tisuću kuna nije malo, ali 3000 kuna, e, to je već lijep novac kojim štošta možemo riješiti. I sami možete misliti da s četvero djece nije lako, pogotovo uz jednu plaću. U kući zarađuje samo suprug koji radi u građevinarstvu, a ja sam domaćica. Najveći izdaci vezani su nam upravo uz djecu i školu, ali nekako uspijevamo „skrpati“ troškove – kazala je Blaženka. U čuvanju mlađe djece već pomažu i starija, a majci rado u pomoć priskače i prvašić Jurica.

- Volim oprati suđe, a znam nešto i skuhati. Najbolje mi idu čaj i jaja – pohvalio se Jurica, koji je za prvo polugodište dobio opisnu ocjenu odličan.

Načelnik Lukaček kazao je da su se općinske vlasti na isplatu razmjerno visokih donacija odlučile zbog poraznih demografskih trendova. Lani je u Voći rođeno samo 24 djece, umrla su 54 mještana, a u siječnju ove godine natalitet Voće povećan je za jedva četvero novorođene djece.

- Svjesni smo da je to svota koja će ponešto pomoći roditeljima, međutim, za vraćanje života na opustjele voćanske bregove potrebno je puno više. Najkritičnije je na području Gornje Voće i Rijeke Voćanske, koje demografski kopne. Primjera za to imate koliko hoćete: na Petrinjakovu brijegu do prije četiri godine živjelo je šest kućanstava, a sada je ostalo samo jedno. Na brijegu kod Kukecovih četiri su kućanstva s devet stanovnika, u Gregurcima živi pet stanovnika, a slično je u Hrženjakima i drugdje – ističe Lukaček te naglašava da je u pravilu riječ o staračkim kućanstvima.

Asfalt dug 457 metara i 30 centimetara!

Za posjeta Voći u pratnji načelnika obišli smo i zaseok Gregurce.
- Sada imamo struju, vodu, stiže i asfalt, sve je tu. Ali što nam to znači, kad više nema ljudi. Da smo ovakve uvjete imali prije 25 godina, sve bi bilo drukčije. Sad je prekasno! Mlađi su otišli, iselili se većinom u Sloveniju – tužno je uzdisao Blaž Kokot iz Gregurcov, koji je sa svoje 52 godine najmlađi od ukupno pet stanovnika u selu. Svi ostali su 80-godišnjaci. Sjeća se Blaž da je u selu nekad živjelo 40 ljudi, a samo u susjednoj, sada napuštenoj hižici bilo ih je 13! Donedavno, u zaseok na vrhu brijega moglo se samo pješice, strmim klancem. Sada se može i autom, utabanim putem na koji idućih dana stiže asfalt.

- Izmjerili smo koliko će biti dug asfalt. Točno 457 metara i 30 centimetara – ističe Blaž, koji je bio glavni inicijator asfaltiranja. Koliko je mještanima stalo da izađu iz vjekovna blata pokazuje i podatak da, ovisno o mogućnostima, asfalt financiraju s 200, 3000 ili 5000 kuna.

Jedan od načina kojima općina mlađe ljude želi odvratiti od iseljavanja je i asfaltiranje blatnih pravaca. Tako je prije početkom veljače, nakon što su poslije zimske stanke ponovno otvorene asfaltne baze, počelo asfaltiranje više pravaca prema Hrženjakima, Premužićima i drugim brdskim naseljima, koje se financira iz programa EIB 2.

Od ukupno predviđenih dvanaest pravaca, iz toga su programa lani modernizirane četiri problematične brdske ceste i to Plitvica Voćanska-Zdolnica-Kralji, te Kupčev brijeg i Korparsko. Budući da je već izvedena priprema za asfaltiranje, idućih dana asfalt dobivaju i pravci Gregurci-Časeki, Bosilji, a potom i Hrženjaki, Premužići, Kopreki, Kišići i Krampi u Slivarskom. Ukupna vrijednost radova je 2,5 milijuna kuna, od čega 80 posto financira Europska investicijska banka, dok 20 posto trebaju namaknuti općina i sami mještani. Radove izvodi varaždinska Cesta.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.