petak, 23.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
Kapela sv. Wolfganga snimljena iz zraka
18.4.2008. 9:33:07
Klenovnik
Pripreme za proslavu 500. obljetnice svetog Vuka

Varaždinski biskup Josip Mrzljak obišao je u ponedjeljak 14. travnja kapelu sv. Wolfganga u Vukovoju iznad Klenovnika koja ove godine slavi 500. obljetnicu izgradnje, a tijekom minulih stoljeća ostala je sačuvana u svojim izvornim formama srednjovjekovne arhitekture i shvaćanja prostora. Ujedno je riječ i o najjužnijoj kapeli u Europi posvećenoj utemeljitelju Regensburške biskupije i zaštitniku Bavarske sv. Wolfgangu (924-994), a u kojoj se i danas redovito časti svečev spomen. Kako se već više godina na kapeli izvode restauratorsko-konzervatorski radovi te uređuje okoliš, biskup Mrzljak je u pratnji više svećenika toga kraja razgledao sadašnje stanje te izrazio zadovoljstvo zbog učinjenoga na kapeli. Tom je prigodom sa župnikom Josipom Jagarčecom dogovoren datum središnje proslave za nedjelju 31. kolovoza 2008. godine.

Kapela sv. Wolfganga, ili kako se toga sveca u narodu naziva - sv. Vuk, ili Bolhnik, jednobrodna je kasnogotička građevina s trostraničnim svetištem duljine 14.35 m, širine 8 m i visine iznutra 6.90 m, nadsvođena u istoj visini s dva polja križnog svoda. Gotička rebra svoda počivaju na konzolama, od kojih jedna nosi natpis godine gradnje 1508. godine. Crkva ima zašiljeni gotički ulaz na glavnom pročelju ispod zvonika, na kojem se nalazi i plemički grb obitelji Gyulaj. Natpis na konzoli luka s oznakom 1508. godine upućuje da ju je dao graditi Ivan Gyulay, čiji je sin Wolfgang bio zagrebački biskup od 1548. do 1550. godine. Kapela je opasana zidanom kamenom ogradom - cinktorom, fortifikacijskoga karaktera sa strijelnicama, koja je sada potpuno obnovljena. Prva zabilježena obnova kapele, prema natpisu ispod kora, datira iz 1616. godine, a potaknuo ju je i donirao Nikola Drašković, tada nakon obitelji Gyulaj, novi vlasnik Klenovnika.

Kapela ima vrijedan inventar. Glavni oltar je podignut 1650. godine. Na oltarnoj slici prikazan je sv. Wolfgang, obučen u biskupski ornat, kako u lijevoj ruci drži maketu crkve, a desna mu je uzdignuta na blagoslov. Pred njim u podnožju leži bolesnik - padavičar, a s lijeve strane kleči muškarac u molitvi za pomoć. Godine 1674. postavili su članovi bratovštine sv. Vuka, iz obližnjeg zaseoka Pintarići, pobočni oltar Blažene Djevice Marije s Djetetom Isusom. Oko 1745. godine, kapela je dobila drvenu, marmoriziranu propovjedaonicu s kipovima evanđelista na stranicama govornice i Bogom Ocem na vrhu baldahina.

Velezaslužan povjesničar umjetnosti i začetnik moderne zaštite povijesnih spomenika u Hrvatskoj dr. Đuro Szabo, koji je obišao doslovno sve naše spomenike kulture, ustvrdio je za kapelu sv. Vuka da je ona "ne samo jedna od najljepših već i najzanimljivijih gotskih kapela u cijeloj našoj domovini Hrvatskoj".

Među brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima u Klenovniku, valja spomenuti i jedinstvene kamene barokne postaje koje su Draškovići dali izgraditi 1672. godine od svoga dvorca do kapele sv. Wolfganga. Petnaest postaja, visine od 90 do 180 cm, prikazivalo je sva tri otajstva krunice, a bile su kvalitetan rad vještog, za sada nepoznatog majstora. Na žalost, taj vrlo vrijedan ambijentalan sklop smješten uz cestu, nagrizao je odavno zub vremena te su danas ostali samo fragmenti nekadašnjih cjelina. U nizu bisera klenovničke ljepote posebno lijepo sjaji i dvorska kapela sv. Antuna Padovanskoga, jedna od naših najvećih i najraskošnije uređenih dvorskih kapela, uređena 1738. godine zauzimanjem grofice Katarine Drašković rođene Brandis.

Već svojim smještajem na zaravanku pitoma brijega i na 473 metra nadmorske visine, kapela sv. Vuka zadnjih je desetljeća ponovno veoma privlačno mjesto za vjernike i izletnike, ljubitelje prirodnih ljepota ovoga jedinstvenog krajolika te znalce i ljubitelje povijesno-umjetničke baštine. (N. P.)

Biskup Mrzljak razgledao je i kip sv. Ivana Nepomuka u Klenovniku
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.