utorak, 20.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
29.8.2008. 0:54:53
DVD Lepoglava dvodnevnom proslavom obilježio visok jubilej, 110. obljetnicu rada i humanitarnog djelovanja
Vatrogasna proslava koju će Lepoglavčani pamtiti

- Sama činjenica da DVD Lepoglava kontinuirano djeluje punih 110 godina i da je za cijelo to vrijeme redovito izvršavao svoje zadatke u protupožarnoj zaštiti i u humanitarnom djelovanju, dovoljno govori sama za sebe. Usto, Javna vatrogasna postrojba na ovom području nije intervenirala deset godina; to znači da je umjesto nje netko morao djelovati, a svi mi znamo tko je za cijelo to vrijeme radio na spašavanju ljudi i imovine. Za takve zadaće vatrogasci trebaju biti i odgovarajuće opremljeni, a lepoglavski DVD dosad se opremao uz veliku pomoć Grada Lepoglave.

To je, među ostalim, na središnjoj svečanosti kojom je lepoglavski DVD obilježio 110. obljetnicu rada i djelovanja, u nedjelju, 24. kolovoza, istaknuo načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice mr. Željko Popović. Upućujući domaćinima čestitke na visokom jubileju, on je naglasio i to da su velik napredak u opremanju DVD-a omogućili zakonski propisi, kojima su jedinice lokalne samouprave obvezane da iz svojih proračuna financiraju vatrogasna društva.

A središnja proslava održana je na parkiralištu kod autobusnog kolodvora u Lepoglavi. Prethodno je u Gradskoj vijećnici održana i svečana sjednica, na kojoj su vatrogasci izrazili zahvalu sponzorima i pokroviteljima, koji na razne načine podupiru njihovu humanitarnu djelatnost. Potom su, predvođeni Limenom glazbom i mažoretkinjama, vatrogasci sa svojim gostima iz brojnih susjednih DVD-a te s predstavnicima pobratimljenih društava iz Slovenije i Austrije u svečanom mimohodu prošli ulicama Lepoglave. Pratila su ih i sirenama pozdravljala vatrogasna vozila iz njihova voznog parka, a pridružila su im se i vozila gostujućih društava.

Na središnjoj svečanosti okupljenim vatrogascima obratili su se i gradonačelnik Marijan Škvarić, zapovjednici vatrogasnih zajednica Varaždinske županije i Grada Lepoglave Ivica Labaš i Juraj Županić, te predstavnici gostujućih društava. Najvažnije momente o radu u dugoj povijesti DVD-a iznio je njegov predsjednik Slavko Marković.

U povodu značajnog jubileja, gradonačelnik M. Škvarić je DVD-u poklonio ključeve nove Toyote, opremljene HDL uređajem za gašenje požara visokim tlakom. Vozilo je kupljeno na leasing, dosad su za njega vatrogasci izdvojili 100.000 kuna, a Grad im je donirao 50.000 kuna. Vozilo je blagoslovio vlč. Marko Šmuc, te pritom posebno pozdravio goste iz austrijskog Spillerna.

Vatrogasci su potom izveli i pokaznu vježbu. Pod pretpostavkom spašavanja povrijeđenih osoba u prometnoj nesreći, prikazali su rezanje vozila vatrogasnim škarama, a potom i gašenje požara na zapaljenom vozilu. S brojnim suradnicima i kolegama, domaćini su proslavu nastavili do sitnih sati, uz glazbu Lepoglavskog kaja, Dečki z bregov i Ivice Pepelka.

No, to nije sve. Svečanosti su počele još dan ranije, u subotu, 23. kolovoza, otvaranjem impresivne izložbe povijesne ostavštine DVD-a, koju je priredio bivši tajnik Slavko Bezek. Vatrogasci su prikazali brojne stare fotografije s prikazom povijesti društva, zapisnike sa skupština, ručne i motorne crpke, odličja, lente, stare zastave i drugu baštinu iz duge lokalne vatrogasne povijesti. Održana je i svečana sjednica DVD-a, na kojoj su vatrogascima podijeljena priznanja i odličja. Proslava je nastavljena kazališnom predstavom Oporuka, koju je u kinodvorani izveo amaterski dramski ansambl Lepoglavski pušlek, te nastupom plesne grupe Ritmo.

Lj. R.
Foto: B. Težak
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.