Kuruzjak, postružjak, prošjak, koleda, podigene pogače – svi ovi specijaliteti neobična naziva iz starinske kuhinje voćanskoga kraja samo su dio narodna bogatstva što su ga na državnoj smotri Dani kruha – dani zahvale za plodove zemlje u Malom Lošinju, predstavili učenici Osnovne škole Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće. Oni su, zajedno s Gospodarskom školom iz Varaždina, na toj manifestaciji predstavljali Varaždinsku županiju.
- Pokazali smo i domaći kuruzni kruh, bidre, štruce, proste pogače, štrukle i zlijevke. Štand naše škole zbog svoje je atraktivnosti bio naročito zapažen, to više što smo izložili i licitarske proizvode, a to nitko drugi nije imao – poručile su učiteljice Dragica Hrgarek i Irena Šipek te za trud pohvalile učenice Manuelu Šestanj-Perić, Tinu Patrčević, Tenu Kočet i Melaniju Hrgarek.
Voćanski štand sigurno ne bi bio tako lijep da u pomoć mladima svojom vještinom nisu priskočile bake Barica Patrčević, Ljuba Šestanj-Perić i Josipa Leskovar, koje su u krušnoj peći ispekle mirisno bogatstvo kruha i peciva.
Želeći prikazati i druge izvorne specijalitete Varaždinske županije, Voćanci su u Malom Lošinju izložili i varaždinske klipiće, pogačice s čvarcima i medenjake. Svojim proizvodima štand su im ukrasili i sponzori, pekarnica Fruk-Pintarić iz Horvatskog i pekarnica u Gredi te medičarski i licitarski obrt Slavice Gladović iz Klenovnika. U voćanskoj školi su sretni, jer izvornošću i bogatstvom dostojno su u Lošinju predstavili svoju županiju!(ljr)