nedjelja, 28.2.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
27.2.2009. 17:15:00
Održan hitan sastanak ivanečkih gradova i općina s vodstvom županijskog Doma zdravlja
Ivanec traži vraćanje ukinutog punkta dežurstva opće/obiteljske medicine

– Budući da Hitna medicinska pomoć u Ivancu jedina u našoj županiji radi ispod zakonom propisanih standarda, što znači da županijski Dom zdravlja i njegov osnivač ne poštuju važeće pravilnike i standarde što ih je donio HZZO, zahtijevamo od njihovih vodstava da uočene nepravilnosti korigiraju i osiguraju stanovništvu ivanečke regije pravo na zdravstvenu zaštitu pod istim uvjetima. Također, tražimo da se Ivancu vrati punkt dežurstva opće/obiteljske medicine, koji je ukinut prije četiri godine. Ako Varaždinska županija po zakonu ima pravo na formiranje triju punktova dežurstava, pri čemu troškove njihova funkcioniranja pokriva država, nije jasno zbog čega za područje cijele županije radi samo jedan.

To se, među ostalim, ističe u promemoriji sa zajedničkog sastanka načelnika i gradonačelnika ivanečkoga područja s ravnateljem županijskog Doma zdravlja dr. Pavom Perkovićem i voditeljem službe županijske Hitne medicinske pomoći dr. Stjepanom Ćusekom. Uz domaćina, gradonačelnika Milorada Batinića i lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića, promemoriju je potpisao i načelnik Bednje Mirko Bistrović, pismenu potporu poslao je voćanski načelnik Ivica Lukaček, dok su usmenu zaključke podržali i načelnici Klenovnika i Maruševca dr. Andrija Golub i Ivan Šagi. Sastanak u Ivancu sazvali su predstavnici lokalnih samouprava, nakon najava da će u predstojećoj reformi zdravstva, prilikom koje će se iz sadašnjeg Doma zdravlja izdvojiti Hitna medicinska pomoć, doći do ukidanja prijavno-dojavne službe i daljeg smanjivanja razine zdravstvenog standarda stanovništva.

Iako je ravnatelj Perković pokušao uvjeriti sugovornike u to da se ne bi smjelo ništa ukinuti i da će reforma još i poboljšati razinu zdravstvenih usluga, na kraju je, suočen s nizom krajnje teških problema što su mu ih na račun sadašnjeg funkcioniranja zdravstvene zaštite iznijeli načelnici, ipak kazao da ne zna što će se dogoditi nakon izdvajanja Hitne iz domova zdravlja i osnivanja središnjeg zavoda za hitnu pomoć.

- Slijedom najava da bi se tijekom reforme zdravstva pojedine službe u sklopu HMP-a mogle reducirati ili čak i potpuno ukinuti, svi predstavnici ovdašnjih lokalnih samouprava tome se oštro protive. Zdravstveni standard ovome području smanjuje se već više godina uzastopno, zbog toga je stanovništvo ivanečkoga kraja dovedeno u neravnopravni položaj, i više nismo spremni tolerirati nikakvo smanjivanje. Naprosto nije jasno zbog čega Varaždinska županija, koja ima 185.000 stanovnika, ne koristi svoje zakonsko pravo na ukupno tri dežurna punkta, iako te troškove mora pokriti država – primijetio je Batinić.

- Ne želim politizirati, ali činjenica je da je prije šest godina Varaždinska županija na čelu s dr. Sabatijem prva u državi ukinula domove zdravlja, iako se naknadno pokazalo da to uopće nije trebala učiniti, jer mnogi domovi rade još danas. Isti župan sada nudi da će pilot-projekt Milinovićeve reforme zdravstva provesti upravo u našoj županiji. Da li Varaždinska županija doista treba neprestano biti poligon za ispitivanje pilot-projekata, pogotovo ako se pokazalo da je onaj prvi praktički uništio odličan sustav domova zdravlja – upitao je Batinić. Smatrajući da Ivanec, koji ima više od 40.000 stanovnika, ne može imati isti broj timova kao i Ludbreg s 18.000 i N. Marof s 23.000 stanovnika, pozvao je županijski DZ da unutarnjom preraspodjelom osigura ravnomjerni zdravstveni standard.

- Stanje u zdravstvu na području pogranične Bednje je katastrofalno. Ljudi sada ne mogu subotom kupiti lijek u ljekarni, jer je zatvorena, pa moraju putovati do Lepoglave ili Ivanca. Mještani iz Ježovca do liječnika u Varaždinu u jednom pravcu putuju 50 kilometara. Općina sada sufinancira rad sektorskih ambulanti s 40.000 kuna, i unatoč dobroj volji, više od toga ne možemo. Naših 30 do 50 posto stanovnika nema kako doći do liječnika, jer im je 50 posto autobusnih linija ukinuto. Mještani zbog loše dostupne zdravstvene zaštite psuju i vrijeđaju nas u koji radimo u općinskim službama, a prije par dana majka s djetetom je zbog problema radi putovanja od muke plakala. Ne želimo ljude ostaviti na vjetrometini, riješite to ili ćete upravo vi biti na udaru revoltiranih – kazao je načelnik Bednje Mirko Bistrović.

Gradonačelnik Škvarić rekao je da je Lepoglava već izgubila nekoliko ambulanti (i pedijatra), prijeti joj i gašenje dvije obiteljske ambulante, te upozorio da su stanovnici nezadovoljni što su zakinuti u mnogim segmentima zdravstvene zaštite. Mario Habek kazao je, da će u slučaju gluhoće nadležnih da im se problemi riješe, lokalne samouprave građane ivanečkoga kraja pozvati na prosvjede.

Lj.R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.