ponedjeljak, 28.9.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
1.12.2004. 12:00:47
Golemo klizište u Crkovcu ugrozilo privatne kuće

U zaselku Šantalabi u Crkovcu nedaleko od Lepoglave mještani žive u tjeskobi i neizvjesnosti: sa strahom očekuju kiše koje bi mogle prouzročiti katastrofu – daljnje klizanje njihovih kuća niz više od stotinu metara dug brijeg.  Naime, u neposrednoj blizini njihovih domova, sagrađenih na vrhu brda, nedavno se aktiviralo golemo klizište.

Da je riječ o pravoj havariji, svjedoči i podatak da je klizište dugo stotinjak metara, široko od 12 do 15, mjestimično duboko do 2 metra. Zemlja je najprije popucala, a zatim se golema glinena masa odronila nizbrdo, pomevši najprije pred sobom voćke, a potom teško ugrozilo kućicu u podnožju, u kojoj živi bračni par Ivan i Jagica Hanžek. Zabrinuti ljudi najkritičniju noć nisu prospavali:
- Cijele sam noći izlazila i gledala kako zemlja “silazi” sve niže i niže. Bojala sam se da nam ne zatrpa kuću, a tako se skoro i dogodilo. Dio te mase sa stražnje nam je strane pritisnuo kuću i skoro zdrobio kuhinjicu. Kraj kuće sam imala zasađene i “šipke” (ruže) koje sam godinama njegovala. Zemlja je klizila tako brzo da nijednog nisam stigla spasiti, svi su zatrpani – ispričala nam je Jagica. Na kućici su još vidljivi tragovi zemlje i blata koje se odronilo na kuću.

Strepili su i mještani na vrhu brda, u strahu da odron naniže ne povuče i njihove kuće. U pomoć su pozvali i matični Grad Lepoglavu. Petar Županić, voditelj komunalnih i gospodarskih poslova u gradskom Jedinstvenom upravnom odjelu kazao je da je ogromna masa zemlje klizila gotovo naočigled - za samo 25 minuta spustila se više od 10 centimetara. Na teren su odmah poslani teški strojevi višnjičke tvrtke “Lomi” , pa se bagerom u više navrata odronjena zemlja gurala naniže.

- Morali smo trenutačno intervenirati, jer je prijetila opasnost da klizište nizbrdo povuče i kuće mještana sagrađene na vrhu brda. Prava je sreća u nesreći što odron nije krenuo pravolinijski, jer u tom slučaju te bi kuće sigurno stradale. A o kakvoj je masi riječ, najbolje svjedoči podatak da je dosad bagerom odstranjeno najmanje 150 prostornih metara zemlje. Teren je inače tipičan za klizišta – rekao je Županić.

Ivan Hanžek, koji je cijeli svoj vijek proveo u Šantalabima, kaže da se nešto slično na tom području nikad dosad nije dogodilo. Zemlja je doduše, blizu vrha popucala još prije dvije godine,  ali nitko ni slutiti nije mogao što se zapravo sprema.

- Zabrinut sam, jer klizište prijeti i mojoj obiteljskoj kući. Odron je uništio i dvije ograde, te voćnjak sa šljivama, višnjama, kruškama i kajsijama. Čekamo sanaciju, jer iako tlo trenutačno miruje, opravdano strepimo da bi se ono kod prvih kiša ponovno moglo pokrenuti – kaže mještanin Andrija Šantalab u čijoj obiteljskoj kući živi šest članova.

Klizište je ugrozilo i kuću braće Ivana i Stjepana Bistrovića koji u njoj žive zajedno s roditeljima.

- Iako susjedi kažu da se klizište aktiviralo zato što smo u zimskim mjesecima ostavili da teče voda iz slavina (kako se ne bi smrzle), koja je potom otjecala nizbrdo, ne mislim da je to uzrok klizanju tla. Ne vjerujem da bi to malo vode moglo pokrenuti takvu golemu masu – rekao je Stjepan Bistrović. Toj je obitelji zasad stradao samo dio voćnjaka, međutim, kako je njihova kuća najbliža odronu, i oni strepe od mogućeg širenja klizišta. U Gradu Lepoglavi doznali smo da je obitelj zadužena da na drukčiji način riješi problem odvodnje.

Na teren su u srijedu, 24. studenog, izašli i stručnjaci varaždinske “Vodogradnje” koji će izraditi projekt saniranja toga klizišta, najkritičnijeg na lepoglavskom području. Cilj je da se prije početka zime i velikih kiša, obave najhitniji zahvati kako bi teren “izdržao” do proljeća, kada bi počeli sanacijski radovi.

Klizišta na području Lepoglave ima više (uglavnom na brdskim pograničnim područjima), a Grad je za njihovo rješavanje osigurao 200.000 kuna, te najavio da će pomoć zatražiti i od Varaždinske županije.

Ljiljana Risek

Zabrinuti Ivan Hanžek
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.