četvrtak, 1.10.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
14.12.2004. 22:44:40
Bogatim programom obilježen 8. prosinca, Dan grada i župe Lepoglava

Lepoglava je prošloga tjedna brojnim svečanostima i programima obilježila 8. prosinca, blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, glavni župski blagdan, koji se ujedno slavi kao Dan grada i župe Lepoglava.

Lepoglava dobila službeno heraldičko znakovlje

Tim su povodom prve manifestacije održane u nedjelju, 5. prosinca, kada je u dvorani bl. Alojzija Stepinca u prostorima pavlinskoga Gostinjca priređena svečanost predstavljanja župskih web-stranica.
 
Nakon programa što su ga učenici Osnovne škole Ante Starčevića uprizorili na osnovu sjećanja što ih je u autobiografskoj knjizi o svom više od pola stoljeća dugom službovanju u Lepoglavi zapisao bivši župnik prečasni Mato Repić, prvi su put predstavljene web-stranice župe Lepoglava čiji je autor sadašnji lepoglavski župnik vlč. Andrija Kišiček.

Na web-u su iznijeti bogati podaci o povijesti pavlinskoga samostana, crkve i župe, kao i o iznimnoj slikarskoj, leksikografskoj i znanstvenoj baštini pavlina. O njoj je na skupu, s posebnim osvrtom na impozantnu povijest samostana, govorio i msgr. Marko Culej, varaždinski biskup. Program su glazbom uljepšali i Lepoglavski tamburaši.

Proslava je potom nastavljena u utorak, 7. prosinca, završnicom akcije “Cvijet za ljepši grad”, dok je središnja proslava održana 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Toga je dana održano više svečanosti kojima je nazočilo mnogo vjernika i mještana.

Spomen-ploča uzornom svećeniku Ferdinandu Krčmaru

Središnji vjerski događaj bila je svečana poldanja misa koju je, u povodu 150. obljetnice dogme o Bezgrešnom Začeću Djevičinu i o glavnom župskom blagdanu, u istoimenoj župnoj crkvi predvodio biskup msgr. M. Culej.

Misu je služio i u spomen na vlč. Ferdinanda Krčmara, svećenika koji je u Lepoglavi službovao od davne 1932. do 1945. godine, a stariji župljani još ga pamte kao velikog prosvjetitelja i uzornog svećenika zaslužna za očuvanje njihove crkve u ratnim neprilikama.

Nakon mise, biskup je na objektu Gostinjca, u kojemu je vlč. Krčmar nekad stanovao, otkrio spomen-ploču njemu u čast. Dobroga župnika koji je, da bi spasio goli život, 1945. morao doslovce preko noći pobjeći u progonstvo, bez mogućnosti da se oprosti od svojih vjernika (pobjegao je u Austriju, a umro je i pokopan 1965.u župi Sv. Martina am Tachelsberg) prisjetili su se u prigodnoj riječi i biskup Culej i župnik Kišiček.
 
O njegovu životnu putu prigodnu je brošuru tiskao i vjernicima podijelio Župni ured u Lepoglavi. Predgovor za sadržajno vrlo bogat listić napisao je msgr. Culej, a u njoj su i izneseni i odlomci iz knjige Jerka Skračića o sjećanjima na život ustaških zatvorenika u Lepoglavi 1940. i 1941. godine, te dijelovi iz pisma koje je vlč. Krčmar  uputio jednoj obitelji s kojom je prijateljevao. Autor je brošure vlč. Kišiček, a u njoj su iznesene i zahvale župljanima Mirku Pečevskom, Dragutinu Fundi, Terezi Sambol i Mati Bračku za usmena i pismena svjedočanstva o  životu i radu vlč. Krčmara, kao i vlč. Marku Šmucu za podatke i fotografije iz Austrije.
 
Granitnu spomen-ploču poklonio je Josip Antekolović, klesar iz Žarovnice, a tekst na ploči ispisao je likovni pedagog Marijan Pintar iz Lepoglave.

Film o Lepoglavi

Svečana sjednica Gradskoga vijeća i Poglavarstva, održana u četvrtak u poslijepodnevnim satima, bila je ugodno iznenađenje za brojne nazočne: počela je na vrijeme kratkim uvodnim pozdravima predsjednika Vijeća Marijana Škvarića i gradonačelnice Nade Zver, a potom su, umjesto dugih i monotonih govora, razvojne mogućnosti grada te ostvareni komunalni, infrastrukturni i drugi projekti prikazani efektnim 20-minutnim filmom.
 
Domaćinima su Dan grada čestitali i saborski zastupnik Radimir Čačić i varaždinski dožupan Vladimir Stolnik koji im je prenio dobru vijest: u županijski proračun za iduću godinu “ušla” je gradnja nove sportske dvorane u pograničnoj Višnjici. Pročitan je i pozdravni telegram saborskoga zastupnika Miroslava Korenike koji je domaćinima također čestitao Dan grada i župe.

Čestitke je uputio i ravnatelj Osnovne škole Ante Starčevića prof. Ratko Tomić, te u ime učitelja i učenika Gradu poklonio sliku – likovni rad učenice Kristine Knez.
 
Gradonačelnica Nada Zver prvi je put predstavila grb i zastavu grada, koji će se ubuduće koristiti kao njegovo službeno heraldičko znakovlje. Središnji simbol je crni gavran s kruhom u kljunu, smješten na zelenoj podlozi. Motivom gavrana predstavljena je povijesna simbolika, jer je poznato da je ta ptica kruhom hranila Sv. Pavla Pustinjaka, osnivača pavlinskoga reda.

Uz to, gavran je bio i znak kraljevske obitelji Korvin, a Ivaniš Korvin, kojeg lokalna povijest pamti kao obnovitelja lepoglavskoga samostana, počiva u samostanskoj crkvi. Gavran pak stoji na batiću omotanim koncem, simbolu izrade lepoglavske čipke. Likovno rješenje znakovlja izradio je studio “Heraldik art” iz Rijeke.

Koncert uz Dan grada izveo je Brass kvintet Glazbene škole u Varaždinu u sastavu Dominik Savić i Luka Dominik (truba), Nikola Zver (rog), Matija Škvorc (trombon) i Nikola Novak (tuba). Brojni građani potom su zadivljenim usklicima popratili veličanstveni vatromet pod kojim se rascvjetalo noćno nebo nad gradom.

Ljiljana Risek

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.