ponedjeljak, 28.9.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kultura
 
6.1.2005. 7:10:26
Intervju: Priča o ivanečkim metalcima

Krajem prošle godine rodila se ideja o intervjuiranju lokalnih neafirmiranih mladih bendova, dok je početkom ove ta ideja počela s realizacijom. Dakle, u sljedećih nekoliko tjedana moći ćete kroz intervjue upoznati mlade, kojima najvažnija sporedna stvar na svijetu nije nogomet - već glazba! Za prvi put intervjuirali smo TearlesS. Više u nastavku...

TearlesS, mladi i jedini metal bend iz Ivanca, kojeg čine vokal benda Zlatko Kušter Žuga, Kristina Mojzeš, također vokal, klavijaturist Matija Brežni, basist Josip Cujzek Fure i bubnjar Marko Bregović Muzo, svojim su nedavnim povratničkim koncertom na "Tawanu" definitivno skrenuli pažnju na sebe!

U razgovoru s Žugom, saznali smo nešto više o njima...

Kada i kako je počela priča vezana uz TearlesS?
Sve je počelo prije 3 godine. Ni sam ne znam kak smo došli na tu ideju, ali vjerojatno je prekretnica bila kaj je Muzo počel svirati bubnjeve, dok smo Zoki i ja već duže vrijeme bili zaokupljeni gitarama. Zatim smo angažirali Lea Friščića na basu i Tomislava Pečeka na klavijaturama. To je bilo razdoblje u kojem se novopečeni bend još tražio pa smo svašta svirali. Nakon nastupa na 2. OPEN AIR-u u Ivancu uslijedila je duga pauza tijekom koje je bend promijenio gotovo cijelu postavu. Prošle godine u 9. mjesecu u bend su ušli Kristina i Matija, nedugo zatim i Josip, što je rezultiralo većom ozbiljnošću te našim prvim autorskim ostvarenjima.

Kako bi okarakterizirao glazbu koju svirate?
Gothic metal. To je jedan osobit način izražavanja kojim možemo dočarati svijet kakvim ga mi doživljavamo.

A tekstovi? Tko ih piše i o čemu govore?
Sve dosadašnje autorske tekstove sam pisao ja, a u zadnje vrijeme u pisanje se uključuje i Kristina. Tekstovi tematski obuhvaćaju tugu, patnju, bol, ljubav i smrt. Većinom su tekstovi na engleskom, ali ubacujemo neke dijelove na latinskom jeziku. Pjesme su izraz trenutnog raspoloženja i sve su mračnog karaktera, što opet ne znači da smo cijelo vrijeme suicidalno nastrojeni, već je stvar u tome što su pjesme nastajale tijekom dugog razdoblja. Drago mi je što su se ostali iz benda počeli uključivati u rad na pjesmama, što će sigurno pridonijeti različitom sadržaju tekstova i razvoju samog zvuka.

Tko/što te inspirira?
Inspiraciju većinom pronalazim u svakodnevnom životu. Osim toga, velika inspiracija su drugi gothic bendovi kao što su Tristania, Sirenia, The Sins of thy beloved, Crematory i dr. Teško je izmisliti nešto novo jer je današnja metal scena definitivno prenatrpana, ali mi se trudimo pronaći neki vlastiti stil koji je sinteza već postojećih stilova. Srednji vijek i gotički stil je razdoblje koje me posebno fascinira i neiscrpno je područje za inspiraciju, tekstove i glazbu. Također, inspiraciju pronalazim u povijesnim mitovima, legendama, povijesnim osobama poput Lady Elizabeth Bathory, Vlada Tepeša te u mistici i kultnim temama.

Koliko ste nastupa do sad imali i kako vas publika prihvaća kao jedini metal bend na ovom području?
Službeno gledano, nedavni nastup u Lepoglavi bio je jedini live nastup, jer je nastup na OPEN AIR-u u Ivancu bio sasvim nešto drugo što nije imalo veze sa sadašnjim radom benda. Koliko sam mogao vidjeti u Lepoglavi, mislim da smo mi nešto novo za publiku, koja je za vrijeme našeg nastupa izgledala iznenađena, ali nadam se da će s vremenom prihvatiti naš stil glazbe.

Koliko utječe na bend to da niste svi iz Ivanca i da ste različitih godišta, od 14 do 21. godinu??!
Jako je teško uskladiti sve obveze. Kristina, Matija i ja smo studenti, dok su Muzo i Fure još uvijek u srednjoj, pa je najveći problem u organizaciji proba. To što nismo svi iz Ivanca, nema veći utjecaj jer nismo opet toliko daleko da se ne bismo mogli naći na probama. Što se tiče razlike u godinama, mi ne pravimo razlike među sobom i smatram da je to temelj za nastavak uspješnog rada.

Što misliš o glazbenoj sceni u Ivancu?
Koliko sam ja upoznat s time, znam da svi aktivni bendovi sviraju grunge. Ja ih podržavam u tome, većina njih su mi prijatelji. Smatram da bi se scena u gradu u budućnosti mogla proširiti; ima mnogo talentiranih glazbenika koji nisu nigdje angažirani. Najveći je problem što u Ivancu ne postoji nikakav prostor za održavanje koncertnih i drugih manifestacija!

Kako gledaš na ostale glazbene pravce, tipa tehno, narodnjaci...?
Iako slušam isključivo metal, nemam ništa protiv drugih pravaca u glazbi, jer na svakom je da slijedi svoj ukus pa makar to bili narodnjaci ili house, tehno... Imam mnogo dobrih prijatelja koji slušaju narodnjake, a dobri su ljudi pa ne vidim razloga zašto bih se zbog njihovog glazbenog usmjerenja drugačije odnosio prema njima.

Što se tiče benda, daljnji planovi?!
Imamo već dosta autorskih stvari pa u bliskoj budućnosti namjeravamo snimiti promo cd te, naravno, što više live nastupa koji nam donose ogromnu količinu iskustva i samopouzdanja.

Pozdravi??!
Pozdravio bih ljude koji su nam mnogo pomogli oko ostvarenja ciljeva - bendovima Microwaving thru head, Shadam, roditeljima, također hvala Cikyju, Kovaču (NUM), Goranu Pofuku, krasnoj publici koja nas je podržala u Lepoglavi i Medvedima (znaju oni...)!!! Veselim se ponovnom susretu i live nastupu s nadom da ćete nas uskoro čuti i na cd-u!

intervjuirala: Dunja Belščak

Zlatko Kušter - Žuga
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.